Home » България » Лоши новини, които може да засегнат бъдещите и настоящи пенсионери
Лоши новини за бъдещите и настоящи пенсионери

Лоши новини, които може да засегнат бъдещите и настоящи пенсионери

В резултат от застаряването на населението и свиването на работната сила броят на заетите ще намалее с близо 38%, научи 365novini.

От своя страна, делът на възрастното население от общата численост на населението ще нарасне от около 21% през 2018 г. до 31% през 2070 г.

Това е и един от основните изводи в актюерския доклад на Националния осигурителен институт (НОИ), публикуван в първия информационен бюлетин на институцията за 2020 година.

Българската пенсионна система е изправена пред сериозни демографски предизвикателства. Прогнозите на Евростат показват, че населението на страната ще намалява и едновременно с това неговата възрастова структура ще се влошава.

Коефициентът на възрастова зависимост ще нарасне чувствително, се посочва в документа. Ако през 2018 г. на 100 лица между 15 и 64 години се падат 33 лица до 65-годишна възраст, то през 2070 г. броят им ще нарасне  до 56 на 100 лица.

Адекватността на пенсиите остава повод за сериозна загриженост, отбелязват още от Националния осигурителен институт.

Макар и намаляващият брой пенсионери, поради завишените изисквания за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст и в резултат от демографските процеси, да има важен принос за подобряване баланса на фондовете на ДОО, именно по-ниският коефициент на заместване на дохода (средна пенсия към среден осигурителен доход) всъщност е факторът с най-голям принос за намаляване на недостига от средства в системата като дял от БВП.

От около 42% през 2018 г. в дългосрочен план коефициентът на заместване ще намалее до 35% през 2070 г. Върху този процес влияе най-вече законодателното изискване за редукция на индивидуалния коефициент на пенсионерите, на които ще бъде отпусната пенсия и от ДОО, и от универсален пенсионен фонд, уточнява bgonair.bg.

При различни допускания за особеностите на трудовата кариера редукцията в индивидуалния коефициент ще нараства плавно от около 20% в началото на периода до над 25% през 2050 г., сочат още данните на Националния осигурителен институт.

блиц

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.