Home » Здраве » Лицето ни казва от какво сме болни
Лицето ни казва от какво сме болни

Лицето ни казва от какво сме болни

Вашето лице показва, че има здравословни проблеми.

Китайските специалисти разделят лицето на 5 отделни зони – брада, чело, нос, лява и съответно дясна буза. Доказано е, че промяна във всяка една от тези зони означава различен здравословен проблем, който ако имате достатъчно знания, можете твърде бързо да установите преди да се е усложнил проблема.

Скриването на проблема чрез козметични намеси не е достатъчно – това, че останалите ще видят пъпката, която се е появила в някоя част от лицето, съвсем не означава, че това е основния проблем.

В китайската медицина всички тези 5 части отговарят и на различни елементи:

Челото – отговаря на елемент огън,

Лявата буза – отговаря на елемент дърво,

Дясната буза – отговаря на елемент метал,

Нос – отговаря на елемент земя,

Брада – отговаря на елемент вода.

Всяка зона от лицето отговаря за жизненоважни органи в нашето тяло

Ушите

Те са твърде много чувствителни зони, които имат пряко отношение към работата на бъбреците.

Ако постоянно чувствате, че те „горят“, това може да означава, че организмът ви е подложен на силен стрес и е „препълнен“ с много токсини. Пийте повече вода, преразгледайте съдържанието на ежедневното си меню и намалете алкохола, черния чай и кафето.

Техният лош външен вид издава проблеми с дихателните органи . Спуканите капиляри и нездравословните червени петна могат да бъдат следствие от заболявания на дихателните пътища или от алергични реакции.

Очи и около очен контур

Очите са прозорци към света и към общото здравословно състояние на нашия организъм. Състоянието на кожата около тях отразява състоянието на работата на отделителната система. Тъмните кръгове под очите (могат да бъдат и наследствени), мрежата от дребни бръчки (познати като „пачи крак“) и отоците около очите говорят за доста сериозен дефицит на вода в тялото. Тоест, организмът трудно се само почиства от токсини и се налага да му помогнете отвън.

Зачервеният нос  показва за повишено кръвно налягане. Или пък може да предупреждава за розацея в първи стадий. Зачервяването на зоната между носа и устните, появата на вертикални бръчки и на различни възпаления там може да са причинени от използване на червила и моливи за устни, съдържащи комедогенни (запушващи порите) съставки.

Шията

Не забравяйте да включите и шията в своята схема за грижа за кожата на лицето. Кожата в тази област е предимно нежна и тънка, ето защо е много важно да я овлажнявате всеки ден и да я защитавате от вредното въздействие на слънчевите лъчи с подходящите слънце защитни продукти.

Лицето като цяло

Съответните елементи, на които отговарят частите на лицето, ни разкриват и различни проблеми. Всяка част от лицето ни отговаря за различни вътрешни органи – те са нещо като огледало на състоянието на организма ни. Ето и на какво съответстват 5-те части на лицето и съответно 5-те елемента, според китайската медицина и добре познатия в областта специалист д-р Маошинг Ни:

– Пъпки или някакви зачервявания по челото най-често означават проблеми с тънки черва, сърце, както и покоя на душата и ума. Ако сте от хората, които променят емоциите си често, вероятно имате вдлъбнатина между двете вежди. Променената пигментация на челото понякога говори за проблеми със сърцето или скорошна раздяла с близък, която е оставила трайна следа в съзнанието ви.

– Промени върху лявата буза доктор Мао свързва с черен дроб и жлъчния мехур. Ако имате червенина или спукан капиляр в областта, близо до носа, вероятно в черния ви дроб има натрупани твърде много токсини. Ако имате жълтеникаво петно или оттенък под лявото око, това може да ви подсказва, че имате проблеми с жлъчката. Изпъкналите вени или ситните обриви по лявата буза говорят за емоционално или физическо неразположение.

– Ако имате някакви външни белези по дясната буза, това говори за проблеми с белия дроб и дебелото черво. Червен обрив или някаква малка екзема от тази страна на лицето говорят и за настинки.

– Видимите недостатъци по носа според китайската медицина говорят за проблеми с далак, стомах и панкреас. Понякога просто дребни пъпки и обриви или просто зачервяване, може да говори за преживян силен стрес.

– Относно брадата китайската медицина обяснява, че всякакви обриви по нея означават проблем с хормоналната, пикочната система или с бъбреците. Ако имате честа поява на пъпки по брадата, това може да говори за хормонален дисбаланс. Често подобни обриви на брадичката се появяват при проблеми; съответно при жените с менструацията и при мъжете с простатата.

Източник: За Жената

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.