Home » Топ новини » Летен вирус върлува сред туристите по морето, ето какво причинява СНИМКИ
Летен вирус върлува сред туристите по морето

Летен вирус върлува сред туристите по морето, ето какво причинява СНИМКИ

Летен вирус върлува сред туристите по морето, а масово след почивка пловдивчани се оказват пред лекарските кабинети, научи 365novini.

Вирусът е изключително агресивен. Започва с рязко покачване на температурата – между 39 и 40 градуса. Тя се поддържа между 24 и 48 часа и много трудно се сваля – независимо от приеманите медикаменти.

Температурата е съпроводена с главоболие и силна отпадналост. Със спадането й започват и другите оплаквания – болки в гърлото и обриви по крайниците.

В повечето случай се развива херпангина, а обривът по дланите и стъпалата е много наситен. Въпреки че пъпките не сърбят, те създават изключителен дискомфорт, а дори и болка. При някои заболели дори има невъзможност от стъпване заради болката от обрива по краката, пише „Трафик“.

Възможно е да се образуват и мехури. Гърлото пък е много болезнено, с невъзможност за преглъщане на друго, освен течности. Обичайно симптомите отшумяват след 3-4 дни, но обривът е по-продължителен, като при някои оплакванията продължават до седмица.

Летен вирус върлува сред туристите по морето

„Летните вируси се предават чрез допир и са свързани най-вече с хигиената”, обясни д-р Александър Калайджиев, общопрактикуващ лекар. Неговите припоръките са да се избягват съмнителни места за хранене, видимо с лоша хигиена. Да бъдем особено стриктни към посудата и при възможност, да използваме чинии, чаши и прибори за еднократна употреба.

А ръцете да се измиват обилно с вода и сапун. „Много често хората си забърсват ръцете само с мокра кърпичка и мислят, че е достатъчно, но за вирусите със сигурност не е”, посочи д-р Калайджиев.

Според него е въпрос на имунитет как ще се развие заболяването при всеки човек. „Дори да се приемат някакви лекарства за повишаване на имунитета, те могат да направят по-малка вероятността от усложнения, но не и да предпазят от заболяването”, допълни той.

Затова е изключително важно да се спазва добра хигиена и да се избягва контакт с болни.

Блиц

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.