Водещите новини
Home » Здраве » Леля Тодорка от Варна: С тази програма на плодове и чай се разделих с куп болести. Даде и рецептата:
Леля Тодорка от Варна: С тази програма на плодове и чай се разделих с куп болести. Даде и рецептата:

Леля Тодорка от Варна: С тази програма на плодове и чай се разделих с куп болести. Даде и рецептата:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Тодорка е точен пример на често казваното от д-р Емилова в лекциите пред пациентите, че стопените килограми са бонус към успешното лечение. Като изброява диагнозите, заради които потърсила медицинския център, жената стига почти до 10 и в разговора се досеща за още проблеми със здравето.

Тя знаела за плодолечението от книгите на Лидия Ковачева. По настояване на дъщеря си решила да се довери на д-р Емилова – последователка на уникалната българска лечителка. Останала в центъра за седмица през есента на миналата година, после в дома си била на плодове и чай за още седем дни и 10-дневно захранване по схема от медицинския център.

Тодорка имала диабет втори тип, високо кръвно, кисти в двата бъбрека, уголемен и омазнен черен дроб, псориазис, и както на шега казва – три синджира камъни в злъчката. Стряскащият списък продължава с открита през 2020 г. сърдечна недостатъчност. Сериозен бил и броят на лекарствата, изписвани на жената, с постоянно напомняне, че ще ги приема, докато е жива, пише Труд.

Прогнозите и непрестанните неразположения не превърнали Тодорка в ходеща здравна книжка, а я мотивирали да търси спасение по нетрадиционен начин. В медицинския център 75-годишната жена пристигнала с убеждение, че с воля и желание всичко се постига и с всеотдайната подкрепа на дъщеря си. И резултатите не закъснели. Само за дни Тодорка хвърлила бастуна, защото непрестанните болки от радикулит и ишиас отстъпили. Тя дори тръгнала на разходките, организирани за пациентите в рамките на богатата дневна спортна програма.

Не изпитала дискомфорт от плодолечението, дори напротив с всеки следващ ден се радвала на забравени усещания- лекота, увереност, нови сили. Радостта й споделила първо дъщерята, на постигнатите резултати се зарадвала и цялата фамилия.

Заедно с болестите още през първата седмица започнали да се стопяват и килограмите. От лекциите на д-р Емилова Тодорка разбрала, че грижата за здравето съвсем не е в обикалянето на кабинети и шепите хапчета и че винаги може да сложиш начало на целебна промяна.

И по-рано тя не прекалявала с животински храни, обичала млечни продукти, изкушавала се най- много от кафе. След първата програма го спряла напълно, променила и цялото си меню. Казва, че във фризера останали някои предпочитани неща, но не изпитвала потребност да ги опита. Приготвя си вкусотии от зеленчуци, комбинирани с елда, просо, чия, киноа и др. Заменила е олиото със зехтин и е открила колко богати вкусове могат да се постигнат с употреба на хранителна мая. За нея разбрала в кулинарното училище на медицинския център.

Като опитен учител, приел професията за житейска мисия, за Тодорка било лесно да влезе в ролята на ученик. Успяла да усвои бързо ценни знания и да ги приложи старателно. Така се отнесла към рецептите на консултанта Веселин Станков, разработени заедно с д-р Емилова, и вече ги изпълнява стриктно. Споделя, че се е върнала в годините, когато преподавала трудово обучение и когато да майсториш с ръце и уважение към майсторството било повод за радост.

На любопитството ми с какво е гощавала двете внучета- момчета, отговаря, че най-много приготвяла обичаните и от нея питки и всякакви месени неща. Като всеотдайна баба няма да се откаже напълно от тази традиция, но и там е настъпила промяна. По коледните празници заедно с дъщерята направили постна руска салата по рецепта от медицинския център и всички я одобрили, без да питат къде е шунката.

Момчетата много харесали и зелевите сърми с предварително сварени боб и леща, по съветите от готварска книга, издадена през 1943 г. Тя е наследство на Тодорка от нейната майка и в съдържанието е отделено много място на постните храни.

За приготвянето им се включва цялото разнообразие на продукцията от собствения двор. Заради първите прояви на пандемията Тодорка избрала да остане в селска къща, недалеч от Варна. Казва, че грижата за градината я зареждала с енергия, а на младите спестявала непрестанни тревоги. Пак заради ковид ограниченията пропуснала да направи контролния си преглед при д-р Емилова на определената дата. Сторила го през тази година. Като прегледала резултатите на жената, лекарката й казала, че е пълна отличничка. А Тодорка споделя, че се почувствала на осмото небе. Все пак с 15 кг по-малко човек може да премине над седмото небе, без да се усети. И дори да забрави диагнозите и мъчителните болки.

Жената продължава да спазва стриктно препоръките за здравословен живот и планира следваща дълга програма, когато узреят черешите в двора.

Рецепта на Пламен Иванов

Смути с тиква и ананас

Продукти:

200 мл сок от тиква,
100 мл сок от ананас,
1 бр. банан,
3-4 бр. ягоди

Приготовление: Всички съставки се блендират до получаване на гладка смес. Поднасяме с тънък резен ананас.

Рецепта на Веселин Станков

Веган руска салата /4 порции/

Продукти:

200 г сварен грах,
300 г сварени картофи,
200 г кисели краставички,
200 г сварени моркови,
50 г сурово кашу,
50 г изкиснат във вода суров белен слънчоглед,
200 мл вода

Приготовление: Зеленчуците се нарязват на кубчета. Към тях се прибавя грахът. Ядките и водата се смилат в блендер до фин майонезен сос. Всички съставки се объркват добре.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.