Водещите новини
Home » Свят » Ето кой може да свали Владимир Путин от власт
Ето кой може да свали Владимир Путин от власт

Ето кой може да свали Владимир Путин от власт

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ако монархията се възстанови

Как живеят днес потомците на императорската династия Романови

Съвременните наследници на руския трон са в САЩ, Австралия и Англия, разбра 365 Новини

В началото на 1917 г. руският императорски дом наброява 65 мъже, от които 17 са убити. Останалите Романови успяват да заминат в чужбина и да се заселят на Запад. Русия живее без царе от 100 години, но дори и днес разговорите за това кой ще стане руски император ако се възстанови монархията не стихват. Кандидатите са много, но не всеки има право.

Закони за наследяване

Основният закон, регулиращ наследяването на трона, е „Акт за наследяване“, изготвен от император Павел I. Документът описва у кого преминава правото на трона, когато мъжката линия е прекъсната или владетелят е бездетен. Император Александър I посочва, че при сключването на морганатичен брак (съпрузите имат неравностойно положение), правото на короната се губи.

Романов престава да претендира за трона, ако се ожени за разведена жена, вдовица, представител на неблагородно семейство. Според член 185 от Основния закон на Руската империя, членовете на императорското семейство, които биха могли да имат право на престола, са длъжни да сключват брак само с православни християни. Според тези закони почти всички съвременни Романови нямат право на престола поради морганатичен брак.

Къде са те сега

Повечето от потомците на императорското семейство живеят в САЩ, Австралия, Англия. Те не претендират за трона и вярват, че връщането към миналото е невъзможно. Кириловичи, които са свързани с великия херцог Владимир, брат на Александър III, мислят по различен начин. В медиите те са споменавани като най-вероятните носители на короната при хипотетичното възстановяване на руската монархия. А самите Кириловичи охотно дават интервюта и посещават Русия като наследници на империята Романови.

Въпреки това, дори по време на управлението на Николай II, великият херцог Владимир Кирилович сключва морганатичен брак. Императорското семейство се противопоставя на съюза, който е узаконен с указ на Николай едва през 1907г. От този брак през 1953 г. в Мадрид се ражда Мария Владимировна, чийто син Георги Михайлович се смята за претендент за руската монархия от „Кириловичи“. Той е роден през 1981 г. в Испания, а бащата на Георги е принцът Франц Вилхелм от Прусия.

Когато се ражда Георги Михайлович, „Асоциацията на членовете на семейство Романови“ публикува публично изявление: „Щастливото събитие в пруската кралска къща няма нищо общо с Романови, тъй като новороденият принц не принадлежи нито към руския императорски дом, нито към семейство Романови.

Кандидати за короната

Дмитрий РомановНай-старият Романов е Дмитрий Романов, който е роден във Франция и умира през 2016 година. Смятан е за противник на възстановяването на монархията, живял е в Италия, оглавявал е фонда „Романови за Русия“.

Възстановяването на царската власт в Русия е несъстоятелна и морално остаряла идея. С развитието на подобен сценарий обаче, освен Георги „Кирилович“, на престола теоретично могат да се изкачат няколко души.

Андрей Андреевич Романов е роден в Лондон през 1923 г. и от 1978 до 1981 г. е смятан за официален престолонаследник. Прекарва детството си в къщата за гости на замъка Уиндзор. Баба му, принцеса Ксения, до смъртта си се надява на възстановяването на руската монархия, затова отглежда внуците си като истински наследници на трона. Генеалогично той е най-старият мъжки потомък на император Александър III.

„Кириловичи“ обаче не признават претенциите му. Самият Андрей Романов не претендира за трона, но вярва, че един от тримата му сина може да стане цар. Той е известен художник и редовно идва в Русия, като участва в много инициативи, свързани със запазването на наследството на Къщата на Романови.

Ростислав Александрович РомановРостислав Александрович Романов е роден в САЩ през 1985 г. и е един от малкото членове на императорското семейство, който живее в Русия. От 2010 г. е член на Съвета на директорите на часовникарската фабрика „Ракета Петродворец“. През 2017 г. той създава дизайн на часовник, издаден в чест на 100-годишнината от Октомврийската революция и посветен на паметта на жертвите. Той прави нови модели и се стреми да изгради нов имидж на тази марка, да я направи разпознаваема. Ростислав се занимава професионално с изобразително изкуство и изпълнява задълженията си на официален представител на семейство Романови в Русия. Повечето от потомците на кралското семейство са убедени, че един ден той ще застане начело на дома.

Теоретично за руският трон може да претендира представителят на английското кралско семейство Майкъл, принц на Кент, който е потомък на император Николай I и втори братовчед на великата херцогиня Мария Владимировна.

Николета РоманофНиколета Романоф е родена и израснала в Италия. От майчина страна тя е потомка на руския император Николай I. В момента Николета се снима във филми, а също така участва в телевизионни проекти. През 2016 г., съвместно с Бижутерийната къща Дамяни, пусна колекция бижута, наречена „Колекция Романови“. Като наследница на великата династия, тя също би могла да претендира за руския трон, при евентуално възстановяване на монархията.

Източник: Труд

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.