Водещите новини
Home » Здраве » Лекарство за 1,61 лева спасява от смърт при COVID-19
Лекарство за 1.61 лева спасява от смърт при COVID-19

Лекарство за 1,61 лева спасява от смърт при COVID-19

Добре известен за хипертониците у нас медикамент е сочен от медиците в първия епицентър на COVID-19 – Ухан за особено успешен при лечението на коронавируса.

Става въпрос за баналния амлодипин бензилат, който в България се търгува между 1 и 2 лева опаковката, проучи 365 Новини.

Според изследването на уханските лекари, той може да помогне драстично при лечението на леки и среднотежки пациенти с коронавирусна инфекция, които страдат от хипертония, като се има предвид, че високото кръвно е сред топ основните заболявания, водещи до фатален край при развитие на COVID-19.

По същество амлодипинът е блокер на калциевите канали, като те разширяват артериите на мозъка и артериите в другите части от тялото и намаляват натоварването на сърцето.

Това го улеснява да изпомпва кръв, поради което се нуждае от по-малко кислород. Чрез намаляване на нуждите на сърцето от кислород, блокерите на калциевите канали облекчават или предотвратяват стенокардията.

Според медиците обаче амлодипинът, както и лекарства като нифедипин и верапамил, които са широко ползвани у нас, могат значително да намалят риска от развитие на COVID-19, в сравнение с блокерите на АCE-2 рецепторите (АCE инхибитори), каквито са лекарства от типа на еналаприла.

Лекарите наблюдават особено добри резултати в терапията, когато блокерите на калциевите канали се прилагат заедно с хлорохин.

Източник: lupa

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.