Home » България » Лекар за Ковид ситуацията: Ще минем през всички кръгове на ада, политическите решения ни прецакаха
Лекар за Ковид ситуацията: Ще минем през всички кръгове на ада

Лекар за Ковид ситуацията: Ще минем през всички кръгове на ада, политическите решения ни прецакаха

Ще си минем през всички кръгове на ада, политическите решения ни прецакаха, казва за ситуацията с коронавируса у нас столичен лекар, пожелал анонимност, в интервю за „Фрогнюз„.

Според него „нещата са изпуснати“ и вече се работи „пет за четири“, защото „великите, прехвалени мерки на властта“ не са проработили. Предстоят тежките решения – кой ще влиза в болница и кой няма да влиза. Кой ще бъде обгрижван и кой няма да бъде, посочва той.

Лекарят твърди, че „здравната система не е обезпечена за борба с коронавируса“.

„Не са разработени механизми за ефективно управление на кризата. Системата джипи-специалист-писиар-болница тотално не работи. Великите, прехвалени мерки на властта не проработиха. Това е истината. Нещата са изпуснати вече и се работи пет за четири. Предстоят тежките решения-кой ще влиза в болница и кой няма да влиза. Кой ще бъде обгрижван и кой няма да бъде. Интензивните легла също се поизчерпаха, което означава, че и за кислорода ще започнем да се борим. Ще си минем през всички кръгове на ада, като в другите държави“, казва той.

Според лекаря пробойните в системата започват още от началото – от Бърза помощ.

„Никой няма да признае, че екипите на “Спешна помощ” в София са абсолютно недостатъчни. Нещата се влошават. Обикновено на смяна са 15 екипа. Те ще ви кажат, че са 30, да речем, но реално са на половина. За кого по-напред.

Второ, вече в столицата няма легла за болните с коронавирус. Не малка част от тях се водят само на хартия, защото няма лекари.

Легло без екип не върши никаква работа. Затова и с лоши показатели, хората вече ги връщат вкъщи.

“Пирогов” и “Св. Анна” обираха буферите на държавата, ама и те се напълниха. Онзи ден шефът на “Пирогов” каза, че вече нямат легла. Това се случва за първи път. За два дни и “Св. Анна” се напълни. Тръгна се в грешната посока-кръгли маси, пресконференции“, казва той.

Според него вместо да се дават пресконференции, е трябвало да се открият специализирани болници.

„Отварянето на специализирани болници в другите страни го направиха именно затова, защото не стигаха специалистите. А като ги “набумкаш” на едно място, с много по-малко специалисти обслужваш максимум хора. Като разкриеш 10 легла в някоя болница, нали се сещате, че трябва болните да се обслужват със същия брой медицински персонал. И това не е обмислено и не се мисли в тази насока, не зная по каква причина“, посочва столичният лекар.

На въпроса какво ни очаква, той отговаря така:

„Предстоят тежките решения – кой ще влиза в болница и кой няма да влиза. Кой ще бъде обгрижван и кой няма да бъде. Интензивните легла също се поизчерпаха, което означава, че и за кислорода ще започнем да се борим. Това са много мрачни неща, които очаквам още тази седмица да се случат.“

Моментът за налагането на строги мерки според него е изпуснат, но „политиците са страхливи“. „Предположиха, че ще има напрежение и се отказаха. Сега при над 2200 души заразени от близо 7000 писиар теста, този момент вече е изпуснат. Тези мерки и да ги приложат, вече няма да са адекватни. Затварянето на дискотеки, а не на училищата – това е половинчата мярка. Само ще затормозим определени бизнеси. Явно ще трябва да си го преболедуваме и това е. Ще си минем през всички кръгове на ада като в другите държави.

И на цялата тази картинка, когато корабът потъва, в целия този Щаб беше точно д-р Данчо Пенчев /бел. ред. шефът на РЗИ-София/, дето правеше проучванията, пращаше екипи по циганските махали, въвеждаше ограничителни мерки. На този етап ти да уволниш човека, който ти прилага мерките, това просто е абсолютна малоумщина“, казва той.

„Няма мерки, а само рестрикции, рестрикции. А тези 30 % за Бог да прости на т. нар. първа линия, е много дискутабилна. Защото една учителка не е ли на първа линия? Хората, които работят в магазина и през тях минават хиляди на половин метър от тях, не са ли на първа линия? Така, че и това с първата линия е много имагинерно. И тези хора не носят предпазни средства, не са облечени като космонавти, не се поливат със спирта през пет минути. Те са “въоръжени” с една маска за пет стотинки.

И едни ръкавици, евентуално. Така, че едни първи линии са по-защитени от много други първи линии. Тези дефиниции, които си ги поставят управляващите, не са докрай адекватни. И не са верни. В крайна сметка трябваше да се обезпечи защита за всички. А не избирателно“, продължава медикът.

Според него въпреки уверенията на премиера Бойко Борисов, медиците не са обезпечени с всички предпазни средства. И тези приказки били „пълни врели некипели“.

Запитан хаос ли е борбата с коронавируса, той отговаря така:

„Еми хаос е! Никой няма яснота. Виждате какво е с карантините – всяка седмица нова заповед с нов срок. Борисов в качеството на какъв казва 10 дни?! Всички експерти казват 14, а той излиза и вика – 10. Окей, сигурно по този начин ще подпомогнем бизнеса. Отмениха втория писиар тест. Значи здрав-нездрав, ако нямаш симптоми, връщаш се на работа. Но то и това крие рискове. И какво излиза-хайде да спестим втория тест, хайде да спестим време, по-бързо хората да се връщат на работа. Но всичко е за тяхна сметка. Никой не обезпечава риска. Ако ваш колега е с ковид и след 10 дни се върне и седне до вас, без втори писиар, комфортно ли ще се чувствате?! В момента това е практиката.“

Голям бил проблемът и с контактните лица:

„Кои са контактни? Ако оповестя на служителя, че мама и тате са контактни, те са под карантина. А, че съм ял и пил с други 10 човека и не съм ги оповестил, това проучване кой ще го направи?!“

Медикът обръща внимание, че ситуацията ще се усложни допълнително когато дойде грипът. Защото симптомите са идентични – фебрилитет, температура, кашлица, задух. И сега нямало кой да направи разграничаване кое какво е. И за по-лесно се третирало като ковид, което тотално блокирало работата.

Лекарят казва още:

„Когата на първата стъпка се скъса веригата, нали се сещате този човек, вече с настъпили увреждания, които не са само от ковид какво ще се случи.

Отделно мярката за издаване на направленията за писиари от джипитита също се оказа голям проблем. Тя още не е приета. Хората се лутат. Вместо да бъде обезпечена от касата, те сега тепърва щели да гласуват, да правят договори. То ще мине кризата, докато ги въведат тези мерки.

Сега, ако искам да ме прегледа някой, първо трябва да отида при джипито, после на специалист. Демек трябва да мина през двама лекари, за да си взема направление за писиар тест. Видяха, че това е пълна глупост и казаха, че джипитата ще могат да дават направления за писиари. Ще могат, ама още не могат. И това създава огромни проблеми, хората практически не могат да разберат дали са болни от ковид или не.

Не всяко четиричленно семейство може да се бръкне за 500 лева. Без да броя другите разходи за таксита и т. н. И през това време заразяваш други хора. Това трябваше много отдавна да е взето като решение и да се прилага. Елементарна е симптоматиката и всяко джипи по анамнеза може да назначи писиар тест. Защо трябва да се минава през специалист? Кой умен тиквеник го реши това?

Ще ходя на инфекционист, ами то има 10 инфекциониста в цяла София! Тоест където и да го пипнеш, смърди. Веднъж на корупция, и втори път – на неадекватен непрофесионализъм. На посредственост. Нещата не се казват докрай.

Щабът досега нали се биеше в гърдите: “То няма заболели, защото Щабът ви спасява!”.

Хайде сега да излязат да говорят. Нали за тях ние сме неблагодарното народонаселение. Истината е, че изкарахме една пролет и едно лято в условията на ковид. И сега дойде есента и дотам с великия ни Щаб. Нали ни управляват адекватно?! Сега пак ние ще сме виновни, че не носим маските. Мрън, мрън. А всъщност системата не е подготвена, не е обезпечена, не са разработени механизми за ефективно управление на кризата. Системата джипи-специалист-писиар-болница тотално не работи. Сега е късно да въвеждат джипито да може да назначава писиар. Хората продължават да се лутат из целия град и се чудят защо не могат да си направят безплатен тест.“

Източник: Епицентър

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.