Home » Свят » „Lancet“: В@ксинираните заразяват също толкова често, колкото нев@ксинираните
„Lancet“: В@ксинираните заразяват също толкова често колкото нев@ксинираните

„Lancet“: В@ксинираните заразяват също толкова често, колкото нев@ксинираните

Изследване показва, че хората, които са напълно ваксинирани срещу Covid-19, но въпреки това са заразени с вируса, са също толкова заразни за другите, колкото и заразените неваксинирани хора, съобщава „Гардиън“.

Домакинствата са основна среда за предаване на инфекции с Covid, като честият продължителен ежедневен контакт със заразен човек е свързан с повишен риск от заразяване с вируса.

Новото проучване разкрива, че макар ваксинацията срещу Covid да е от решаващо значение за предотвратяване на тежки заболявания и смърт, дори напълно ваксинирани лица хващат вируса – и го предават нататък.

В списание „Lancet“ изследователи от редица институции като Имперския колеж в Лондон и Агенцията за здравна сигурност на Великобритания (HSA), съобщават анализирани данни от 204 контакта на 138 души, заразени с варианта Делта. От тези контактни лица, които, след като член на домакинството им е проявил симптоми, са били изследвани ежедневно в продължение на 14 дни, 53 са се заразили, като 31 от тях са били напълно ваксинирани, а 15 не са били ваксинирани.

Резултатите сочат, че дори напълно ваксинираните лица са изложени на значителен риск от заразяване, като анализът показва, че напълно ваксинираният контактен има около 25% вероятност да се зарази, докато неваксинираният контактен има около 38% вероятност да се зарази. Данните обаче не хвърлят светлина върху тежестта на заболяването, като екипът предупреждава, че тези данни попадат в диапазона на възможните стойности, което означава, че точният размер на разликата не е ясен.

Анализът също така показва, че това дали заразеното лице е напълно ваксинирано или не е ваксинирано, има малка или никаква разлика в степента на заразност на контактните лица.

Екипът добавя, че пиковото ниво на вируса при заразените лица е било едно и също, независимо дали са били ваксинирани или не, въпреки че тези нива са спаднали по-бързо при ваксинираните лица, което предполага, че те са се изчистили от инфекцията по-рано.

„Това вероятно обяснява защо напълно ваксинираните случаи са също толкова заразни за контактите си, колкото и неваксинираните случаи“, казва проф. Аджит Лалвани, ръководител на катедрата по инфекциозни болести в Имперския колеж в Лондон и автор на изследването.

Екипът също така разглежда по-внимателно лицата, които са били напълно ваксинирани.

„В това, което открихме, изненадващо беше, че три месеца след получаването на втората доза ваксина рискът от заразяване е по-висок в сравнение с по-скоро ваксинираните“, каза Лалвани. „Това предполага, че предизвиканата от ваксината защита вече отслабва до около три месеца след вторичната“, допълни той.

Лалвани подчерта, че ваксинирането, включително и подсилващото, е важно, като отбеляза, че неваксинираните хора не могат да разчитат за защитата на имунитета на тези, които са напълно ваксинирани. Той добави, че ако напълно ваксинираните лица се заразят, те остават защитени от тежки заболявания и смърт и обикновено имат само лека инфекция.

Професор Роуланд Као, епидемиолог от Единбургския университет, който не е участвал в работата, заяви: „Резултатът, че ваксинираните лица, които се заразяват, изглежда представляват сходен риск от инфекция с останалите, подчертава необходимостта от продължаване или подобряване на нефармацевтичните интервенции, за да се забави допълнително степента на предаване на инфекцията и да се облекчи болничното бреме през зимата“.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.