Home » Здраве » Краката ти са подути, а не знаеш защо – ето някои изненадващи причини
Краката ти са подути

Краката ти са подути, а не знаеш защо – ето някои изненадващи причини

Честа причина за подуването може да се окаже продължително седене или вървене, научи 365novini.

Подуването на краката е сред най-неприятните, но и най-често срещаните преживявания.

Заради него не само че не можем да обуем любимите си обувки, но и изпитваме неудобство при най-обикновените ежедневни дейности.

Честа причина за подуването може да се окаже продължително седене или вървене. За съжаление, заради работата си доста от нас прекарват по-голяма част от дните в седнало положение. А извън работа отново се обездвижваме, само че легнали.

Заставайки по този начин, мускулите на краката са отпуснати и не се свиват както когато сме физически активни. Това кара кръвообращението в ходилата, глезените и краката да се забави, а оттам се стига до подуване.

За да се справим с него, е добре да сменяме позициите периодично. Д-р Робърт Даноф, общопрактикуващ лекар от Филаделфия, съветва по време на работния ден да повдигнем крака и да се разходим.

За подуването има още причини, които обаче не са толкова предвидими като горната. Вижте кои са те:

Тренировките или дори само жегата може да предизвика подуване, карайки кръвоносните съдове на повърхността на кожата да се разширяват при потене. Затова преди тренировка или излизане при горещи температури се убеди, че си махнала пръстените си. В противен случай, може да ти се наложи да изчакаш тялото ти да се охлади, за да спадне подуването и успееш да ги махнеш.

Солта също може да допринесе за подуването – приемаме я с хляба, бързите храни, деликатеси, консервирана храна и обработените храни, а това води до задържане на течности.

За да избегнеш това, купувай продукти, които не са богати на натрий (като бързи и обработени храни), и се съсредоточи върху други овкусители.

Сякаш останалите проявления на предменструален синдром като раздразнителност, умора и болки в гърдите не са достатъчни, че към тях се присъединява и подуването, което наблюдаваме при ръцете и краката. За да избегнеш подуването, причинено от ПМС, е особено важно да избягваш прекомерния прием на натрий през този период, което обаче не е гаранция, че подуването няма да е налице заради друг фактор.

Подуване се наблюдава и при бременността, особено през второто и третото тримесечие. Тогава хормоните са във вихъра си, което може временно да разшири сухожилия или стави. Специалистите твърдят, че размера и позицията на бебето може да забави кръвообращението.

Страничните ефекти на някои лекарства включват подуване на ръце и/или крака – например противовъзпалителни и тези за кръвно налягане. Не спирай обаче с техния прием, ако само предполагаш, че причината се крие там, а се консултирай със своя лекар, който трябва да е наясно с тяхното действие.

Докато в повечето случаи подуването е временно, понякога то се дължи на определени здравни състояния, сред чиито симптоми се нарежда то. Такъв пример е лимфадемът, който се наблюдава при затруднения на лимфната система, диабет и други заболявания на черния дроб, бъбреците и сърцето, артрит, алергии.

здравето

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.