Home » Здраве » Коронавирусът поразява мозъка
Коронавирусът и мозъка

Коронавирусът поразява мозъка

Патогенът, който причинява пневмония COVID-19, може да причини мозъчна некроза и освен това да засегне нервната система, научи 365novini.

До този извод стигнаха световноизвестни учени от Русия и САЩ.

Фактът, че коронавирусът е подобен по действие на грип и херпес, беше докладван от професора от Петербургския политехнически университет „Петър Велики“ и ръководител на научните изследвания в областта на молекулярната вирусология и онкологията Андрей Козлов за изданието Известия.

Според него липсата на симптоми при някои пациенти със COVID-19 предизвиква фалшиво чувство за сигурност. Всъщност инфекцията има отрицателен ефект върху организма на всеки заразен човек. Това може да бъде кашлица, треска, пневмония, обостряне на хронични заболявания, удар върху сърдечно-съдовата система и дори мозъчна некроза.

Козлов говори за изследванията на американски учени. В тяхната рамка е изследвана пациентка с фокални лезии в мозъка. Тя загубва усещането за вкус и мирис, а речта й също била нарушена. Освен това жената имала всички симптоми на коронавирусна инфекция. По време на изследването се оказва, че вирусът е засегнал областите на мозъка, които са отговорни за речта, вкуса и миризмата.

В тази връзка учените препоръчват хората да се грижат добре за здравето си и стриктно да спазват всички препоръки за самоизолация.

glas

Твоят коментар

About Натали Славова

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

365Novini във Facebook
error: Кражбата от 365 Новини е забранена!!!