Водещите новини
Home » България » Кеворк отново безпощаден: Мискинлъците и престъпленията на прехода вече са помилвани
Кеворк отново безпощаден: Мискинлъците и престъпленията на прехода вече са помилвани

Кеворк отново безпощаден: Мискинлъците и престъпленията на прехода вече са помилвани

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Кеворк Кеворкян отново е безпощаден към политическата реалност, която днешните политикани отчаяно се опитат да забравят, сякаш светът започва и свършва с тях.

Последният пост на големия журналист ни връща повече от 29 години назад във времето, за да разчопли събитията около падането от власт на Жан Виденов и случващото се около софийския „Майдан”.

Ето и пълния текст:

ТАЙНИ СРЕЩИ ПРЕЗ 1997 ГОДИНА

Прехода вече е амнистиран – независимо от отвратителните престъпления, мискинлъци и откровени слабоумия, на които се нагледахме през последните три десетилетия.

Причината е проста: рядкост са свидетелствата, които да са убедително достоверни, много от тях са кърпени, за да задоволят нуждите на деня. Прехода ще си остане без своя История. Ще се задоволи с някаква Мазня – много удобна за злите герои на това Чудовище на Неопределеността.

В нея няма място за Истината.

Може да се каже и иначе: Истината е слуга на последния Чорбаджия. Тия дни рутинно бяха отбелязани януарските събития от 1997-а, които доведоха до падането на Виденов – отново със смешни самохвалства и главно с лъжи.

И отново, цели 23 години по-късно, никой не събра кураж да разчопли участието в ония събития на „агитки“, които от неудобство бяха кръстени „футболни“. Такива ли бяха? Много години преди украинските събития и изобщо „оранжевите революции“, станахме свидетели на софийския „майдан“ – кой го организира и кой най-много спечели от него?

На 7 октомври 2012 година Жан Виденов каза във „Всяка неделя“, че в разгара на събитията от 1997-а Костов се е срещал с Николай Добрев, силният човек в БСП, гласен за премиер.

Откъс от интервюто.

Виденов: „Предложих Николай Добрев за партиен председател и за премиер, защото тогава бе най-силната личност в управляваща партия/БСП… Той се уплаши. И след това предаде…“

Въпрос: „Каква беше ролята на Костов в тъй нареченото „предателство“ на Добрев?“

Виденов: „Моите хора от „Позитано“ искаха гаранции от него, че няма да ги пипа. И ги получиха…“

Това беше истинска бомба.

Гракнаха и от СДС, и от БСП – не било вярно.

Оставих ги да се награчат и на 14 октомври поканих посредника на тази среща – журналиста Юлий Москов, по онова време главен редактор на вестник „Стандарт“.

Ето фактите, които представи той.

Добрев иска от Москов да му уреди среща с Иван Костов. Предстои на другия ден да бъде номиниран за премиер – но ще приеме, само ако се види с Костов.

Това се случва на 5 януари 1997-а. Костов се съгласява веднага, но при едно условие: Добрев да дойде сам и да не знае, до 19 часа, мястото на срещата – а то е хотел-ресторант „Копитото“ на Витоша. Москов взема Добрев от МВР/той е вътрешен министър и отиват на уреченото място.

В ресторанта, затворен за посетители, ги очакват Костов, там са и съпругата му Елена, както и бизнесмена Красимир Стойчев, собственик на вестник „Стандарт“, и съпругата му. Там е и доверения бизнесмен на Костов Славчо Христов, който стопанисва „Копитото“.

Костов и Добрев се отделят в един от апартаментите на комплекса.

След срещата Добрев отказва мандата на БСП – с всички последици за партията му от това.

След парламентарни избори Костов идва на власт – с всички последици от това.

След първата среща, Добрев и Костов се виждат още шест пъти.

Никой не узнава за тия срещи.

Това е свидетелството на Москов.

Никой не посмя да го опровергае.

Оттогава/2012-а минаха девет години.

Всички се правят, че не са чули нищо.

Мазня, пълна.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.