Home » България » Кеворк Кеворкян: „Сега ще ви напиша какво е било НРБ за 99% от народа.“
Кеворк Кеворкян: "Сега ще ви напиша какво е било НРБ за 99% от народа."

Кеворк Кеворкян: „Сега ще ви напиша какво е било НРБ за 99% от народа.“

Омръзна ми да ме питат какво е било НРБ за мен. Сега ще ви напиша какво е било НРБ за 99% от народа. Останалият 1% бяха в Белене!

За обикновения човек Народната република не бе долар за 96 ст. Не бе и мощна индустрия. Не бе и ДС.
За обикновените хора 99% НРБ беше нещо уникално.

Когато ходехме по улиците на който и да е град или село, не само няма кой да те нападне, ами и да те напсува! Решетки по прозорците? Стига, бе – това да не е затвор. Железни врати по входовете? Та ние не сме били диваци! Нито наркомани, нито просяци, нито крадци.

НРБ – това е, когато познаваш всички в блока, дори когато е на 16 етажа. Може да влезеш при всеки и да си поискаш захар, сол или каквото и да е.

НРБ – това е, когато възрастен се качва в градския транспорт и младите като по команда ставаха да отстъпят място. Така ни учеха.

НРБ – тогавашните гастрономи работеха като днешните магазини. Вървиш и буташ количката, но нямаше никаква охрана. Бележката за сирене лелката я пишеше с молив отгоре на хартията. Нямаше камери за наблюдение. На никого не му минаваше през главата да краде.

НРБ – най-доброто образование, и то без пари.

НРБ – времето, когато малцинствата ги ограмотяваха и те работеха по строежи и комунални предприятия. Всички!

НРБ – време, в което улиците бяха излизани до блясък и кметството не плащаше милиони на някакви олигарси.

НРБ – време, в което българският милиционер не мъкне загубилото се дете в милицията, а го изпраща до вкъщи и го предава на родителите му и после отдава чест! И не заради някаква изгода! Към милиционера имаше уважение!

НРБ – време, в което големите можеха да се доближат до дете и да го попитат има ли нужда от помощ! Днес такъв ще го обвинят в какво ли не!

НРБ – време, в което всеки оставяше ключа под черджето на вратата. Никой не крадеше.

НРБ – от работата ти даваха на смешни цени жилище! Ипотека никой не знаеше какво означава! Банкерите не бяха толкова алчни, а властта им чупеше ръцете от китките!

НРБ – време, в което по телевизията не показваха камари трупове и силиконови гърли. Предаванията бяха познавателни и образователни.

НРБ – времена, в които, ако не отидеш в магазина една година, цените после бяха същите!

НРБ – времена, в които стругар или шофьор бе също престижна професия.

НРБ – времена, в които охранител в училище бе извращение! Най-страшна бе леля Пена с парцала за миене.

Не знам как да обясня по добре какво е НРБ за 99% от хората.

Автор: Всички, които са живели в НРБ

Твоят коментар

About Цветан Славчев

5 comments

 1. Даринка Иванова

  Така си беше! Да играеш до късно на улицата, без родителите ни, без наркомани и какво ли още не!

 2. Младеж

  Имаше жителство, разпределение след университета, лихвоточки, по 10 години чакане за кола, бензиностанциите затваряха в 20,00 . Салама 2 вида- шпеков и македонка, открит лист, убийства по границите, мани мани……
  Да пази Господ !
  Никога да не се връща!

  • Явно с г-н Кеворкян сме живяли в различни държави.
   Той добре е описал стандарта на живот на номенклатурата, но той категорично бе недостъпен за мен и хората, които познавах….
   Да е жив и здрав, Кеворкян – някои хора остаряват като катедрали, а други – като цървули…

 3. Тропчо Тренчев

  Нещо има сбъркано в този народ. Величае нещо, което не съответства напълно на истината.
  В НРБ по държавен курс доларът беше 96 ст., но за да пазаруваш в Кореком империалистическите стоки трябваше да си го купуваш на черно по 3 лв., а и беше забранено и там дебнеха агенти на ДС; имаше и наркомани и престъпност, дори и масови убийци, като Жоро павето, иначе защо имахме затвори и лагери; като деца сме ставали на възрастните, а не научихме децата си и дори ние сега не ставаме; апартамента си купих от държавата със заем от ДСК, който ми дадоха срещу ипотека; крадеха не само магазинерите, а и тези с престижните професии (виж „Да обичаш на инат“, „Дами канят“ и т.н. филми от онова време); цензурата беше навсякъде – радио и телевизия, кина и театри, и как биха показали труповете в Белене и др.; време, когато можеш да отидеш на море, но когато отидеш на бар стоиш на 1 водка с кола, защото нямаш пари, а сервитьора прави метани на западняка, защото дава големи бакшиши в зелено; времето на задължителните манифестации със задължителните величаения; времето, когато не можеше свободно да изкажеш своето мнение и виждане, ако противоречи на партийното; времето когато имаше хиляди милиционери и агенти, които те дебнеха за различни идеологии, виждания, желания и т.н. и насаждаха страх, за да ни управляват; и т.н. и т.н.
  Явно някои хора са забравили тези неща и лелеят за светлото минало, но когато говорят за бягство от тъмното настояще, всеки гледа на запад, а никой и не помисля да мигрира например в Северна Корея.
  Да, в онова време имаше добри неща, които помним, но ако ги нямаше, как тогавашната партийна идеология ще имаше очи да твърди, че комунизма е по-висшия и по-добрия строй.

  • Абсолютно сте прав. Имаше работа за всички, но всичка крадяха от предприятията. Ходехме с басмените роклички. В магазина 2 вида салам и сирене. За всичко, което искаш да си купиш, трябваше да имаш връзки. За колите, Вие написахте. За жилище също се чакаше много години. Цените не се променяха, защото БКП се страхуваха от народа. Сключваха се неизгодни за нас износ и внос. България е била фалирала държава поне три пъти. Не ми се пише повече.

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.