Home » Топ новини » Катя Сунгарска разкри какво се случва в Спешна помощ след трагедията с д-р Пандова
какво се случва в Спешна помощ след трагедията с д-р Пандова

Катя Сунгарска разкри какво се случва в Спешна помощ след трагедията с д-р Пандова

В неделя стана ясно, че втори медик в България е починал от коронавирус, припомня 365novini.

Това е дългогодишния лекар от Спешна помощ д-р Нели Пандова.

Тя е била приета в болница, лекувана и изписана с два отрицателни теста. След време, обаче, се влошава и умира в Спешния център.

Говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска се съгласи да разкаже пред БЛИЦ как колегите на д-р Пандова се справят със загубата и какво е състоянието в самата „Спешна помощ“ в София в условията на тази пандемия.

– Претърпяхте тежка загуба във Спешна помощ, как работят вашите колеги в София в тази ситуация?

– За съжаление пандемията не е свършила и поне на този етап няма реални основания да смятаме, че ще свърши скоро. В момента всички сме много стресирани, работи се трудно, тежко, защото загубата от смъртта на д-р Пандова е голяма.

Дългогодишен лекар, изключителен професионалист, безкрайно светъл жизнерадостен човек ни напусна. Трудно се преодолява такава загуба, всеки е на поста си, колегите работят със сърце и това, което коментират е, че не изпитват страх за себе си, а за близките им хора.

Затова много от нашите служители, които могат да си го позволят, са се самоизолирали, за да ги предпазят максимално в ситуацията в която работят, защото всеки един от нас е застрашен.

– Имате ли достатъчно защитни облекла и предпазни средства?

– В момента има всичко необходимо за работата на лекарите за такива адреси, свързани с Ковид -19, ходи се с пълно оборудване с гащеризон, маска, ръкавици, шлем, очила, във всички линейки има шлемове. Работи се с максимална защита.

Доц. Кунчев посочи истинската причина за смъртта на д-р Пандова Когато екипите ни отиват на спешен адрес, който няма връзка с Ковид, ходят с маска, ръкавици, шлемове, може да се каже с една част от предпазните средства.

В тази връзка бих призовала хората, които търсят помощта на спешните медици да бъдат обективни, когато подават симптомите по телефона, защото дори и при най-малко съмнение, екипите ни трябва да се защитят максимално.

Постоянно се следи, ако нещо тръгва да се изчерпва, се взимат мерки и се зарежда, появиха се и хора, които ни даряват и сме безкрайно, безкрайно благодарни за това. В момента единственото, от което имат нужда, е подкрепа, разбиране и отговорност.

– Разбра ли се как всъщност се е заразила д-р Пандова?

– Така или иначе първоизточникът на заразата в световен мащаб е трудно да се установи, камо ли някаква конкретика. Не е възможно да се разбере кой от кого, за съжаление, се е заразила.

– Има ли хора, за които е установен коронавирус, но отказват да отидат с вашите екипи в болница?

– Има хора, които дори в стреса си, в паниката си казват – не, не, не, това не е възможно, ще си остана вкъщи, но като цяло екипите ни са достатъчно добре подготвени и съумяват всеки човек, за когото е добре да бъде хоспитализиран, да го убедят. Да, има хора, които са по-чувствителни и се поддават на страха, но съумяват хората ни да ги закарат в болница.

– Има ли други служители на Спешна помощ, които в момента да са в тежко състояние?

– Нямам данни да имаме колеги с тежка симптоматика и съответно да са настанени в болнично заведение, заразените като бройка са 15, но, слава Богу, нямам данни някой да е с тежка симптоматика. Надявам се така да продължи и да не дава никой жертви, защото е много страшно, болезнено и трябва да пазим себе си, и близките си и хората около нас

Мира НАЙДЕНОВА

блиц

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.