Home » Топ новини » Катя Сунгарска разкри какво се случва в Спешна помощ след трагедията с д-р Пандова
какво се случва в Спешна помощ след трагедията с д-р Пандова

Катя Сунгарска разкри какво се случва в Спешна помощ след трагедията с д-р Пандова

В неделя стана ясно, че втори медик в България е починал от коронавирус, припомня 365novini.

Това е дългогодишния лекар от Спешна помощ д-р Нели Пандова.

Тя е била приета в болница, лекувана и изписана с два отрицателни теста. След време, обаче, се влошава и умира в Спешния център.

Говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска се съгласи да разкаже пред БЛИЦ как колегите на д-р Пандова се справят със загубата и какво е състоянието в самата „Спешна помощ“ в София в условията на тази пандемия.

– Претърпяхте тежка загуба във Спешна помощ, как работят вашите колеги в София в тази ситуация?

– За съжаление пандемията не е свършила и поне на този етап няма реални основания да смятаме, че ще свърши скоро. В момента всички сме много стресирани, работи се трудно, тежко, защото загубата от смъртта на д-р Пандова е голяма.

Дългогодишен лекар, изключителен професионалист, безкрайно светъл жизнерадостен човек ни напусна. Трудно се преодолява такава загуба, всеки е на поста си, колегите работят със сърце и това, което коментират е, че не изпитват страх за себе си, а за близките им хора.

Затова много от нашите служители, които могат да си го позволят, са се самоизолирали, за да ги предпазят максимално в ситуацията в която работят, защото всеки един от нас е застрашен.

– Имате ли достатъчно защитни облекла и предпазни средства?

– В момента има всичко необходимо за работата на лекарите за такива адреси, свързани с Ковид -19, ходи се с пълно оборудване с гащеризон, маска, ръкавици, шлем, очила, във всички линейки има шлемове. Работи се с максимална защита.

Доц. Кунчев посочи истинската причина за смъртта на д-р Пандова Когато екипите ни отиват на спешен адрес, който няма връзка с Ковид, ходят с маска, ръкавици, шлемове, може да се каже с една част от предпазните средства.

В тази връзка бих призовала хората, които търсят помощта на спешните медици да бъдат обективни, когато подават симптомите по телефона, защото дори и при най-малко съмнение, екипите ни трябва да се защитят максимално.

Постоянно се следи, ако нещо тръгва да се изчерпва, се взимат мерки и се зарежда, появиха се и хора, които ни даряват и сме безкрайно, безкрайно благодарни за това. В момента единственото, от което имат нужда, е подкрепа, разбиране и отговорност.

– Разбра ли се как всъщност се е заразила д-р Пандова?

– Така или иначе първоизточникът на заразата в световен мащаб е трудно да се установи, камо ли някаква конкретика. Не е възможно да се разбере кой от кого, за съжаление, се е заразила.

– Има ли хора, за които е установен коронавирус, но отказват да отидат с вашите екипи в болница?

– Има хора, които дори в стреса си, в паниката си казват – не, не, не, това не е възможно, ще си остана вкъщи, но като цяло екипите ни са достатъчно добре подготвени и съумяват всеки човек, за когото е добре да бъде хоспитализиран, да го убедят. Да, има хора, които са по-чувствителни и се поддават на страха, но съумяват хората ни да ги закарат в болница.

– Има ли други служители на Спешна помощ, които в момента да са в тежко състояние?

– Нямам данни да имаме колеги с тежка симптоматика и съответно да са настанени в болнично заведение, заразените като бройка са 15, но, слава Богу, нямам данни някой да е с тежка симптоматика. Надявам се така да продължи и да не дава никой жертви, защото е много страшно, болезнено и трябва да пазим себе си, и близките си и хората около нас

Мира НАЙДЕНОВА

блиц

Твоят коментар

About Натали Славова

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

365Novini във Facebook
error: Кражбата от 365 Новини е забранена!!!