Home » България » Карантината скочи от 14 на 28 дни за всички с COVID-19
Карантината скочи от 14 на 28 дни

Карантината скочи от 14 на 28 дни за всички с COVID-19

Карантината при доказаните случаи на COVID-19 у нас, както и на вече изписаните от болниците пациенти, се удължава от 14 на 28 дни, научи 365novini.

Това стана със заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

„На задължителна домашна изолация (карантина) подлежат следните потвърдени случаи на COVID-19 – лица без симптоми, т.е. такива, които са контактни или установени в хода на епидемичното проучване, както и лица с леки клинични оплаквания:

(телесна температура < 38℃, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и/или диария, без промени в психичния статус, т.е. объркване или летаргия, и без придружаващи хронични заболявания или имунокомпрометиращи състояния и др.)“, пише в заповедта.

На карантина за срок от 28 дни, считано от датата на изписването от лечебно заведение, подлежат и всички, при които е бил потвърден случай на COVID-19 и заради това са били настанени в болница.

Факт е, че още от 20 януари китайските медици препоръчват минимум карантина на болните от 21 дни, а в Хубей – близо 30 календарни дни заради дългия период, в който човек, дори излекуван, все още има наличие на вирусен товар и продължава да е заразен за околните.

лупа

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.