Водещите новини
Home » България » Карантината извади кирливите ризи на бизнеса: Ето колко са заплатите ни
Карантината извади кирливите ризи на бизнеса

Карантината извади кирливите ризи на бизнеса: Ето колко са заплатите ни

В условията на извънредно положение и карантина черно на бяло лъсна колко много хора у нас работят в сивия сектор, научи 365novini.

За това алармира Ваня Григорова, експерт в КТ „Подкрепа“. Според анализ на синдиката на база изплатените до момента компенсации по линия на „схемата 60 на 40“ се вижда колко ниски всъщност са заплатите.

„Средната работна заплата за януари, спрямо която се изплаща компенсацията, е около 830 лв. Но всъщност реалната средна работна заплата – т. нар. медианна – е 550 лв! За тези предприятия, които се възползват от мярката“, подчерта Григорова въз основа данните на НОИ.

Този списък, който е на страницата на НОИ, трябва да се гледа много внимателно, призова експертът и добави, че

не е нормално да има такива средни заплати, при положение, че законът регламентира минималното възнаграждение у нас да е в размер на 610 лв.

„Всичко това показва колко са ниски заплатите в страната и то в сектори, които могат да си позволят да доплащат 40 % – защото тази мярка е само за тези, които могат да си позволят това“, анализира Ваня Григорова.

Според нея това означава, че работодателите масово държат служителите на 4-часов работен ден или им доплащат допълнително над минималната работна заплата.

„За съжаление, законът позволява да сключиш договор за намален работен ден – може и за 2 часа. Проблемът е в контрола! Защото никой не следи дали този работник наистина работи 2 часа или не“, обобщи експертът от КТ „Подкрепа“.

лупа

Твоят коментар

About Натали Славова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

365Novini във Facebook