Home » Здраве » Какво представлява методът невидима игла и кои болести лекува? Отговаря преподавател по китайска медицина!
Какво представлява методът невидима игла и кои болести лекува? Отговаря преподавател по китайска медицина!

Какво представлява методът невидима игла и кои болести лекува? Отговаря преподавател по китайска медицина!

Лечителят Станчо Станев преподава китайска медицина (Цигун терапия) в Медицинския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Води курсове и семинари по Цигун и Ушу. Основен метод в работата му е Цигун терапията. Но в последните месеци навлезе в тънкостите на една съвременна разновидност на иглотерапията – методът “невидима игла”. Ето какво сподели за този метод лечителят специално за вестник “Доктор”.

– Г-н Станев, как започнахте да се интересувате и да практикувате традиционна китайска медицина?

– Както повечето млади хора преди над 40 години имах интерес към бойните изкуства. Отидох в Китай на обучение в школа по бойни изкуства, но наред с тях учех и китайска медицина, философия, калиграфия, живопис. Така станах добър майстор по бойни изкуства и по китайска медицина. Занимавам се основно с Цигун терапия.

Прилича на иглотерапията, само че вместо с игли се притискат с пръсти определени биоактивни точки на тялото – енергийни центрове. В Цигун терапията участва човешката мисъл и човешката ръка. Те отпушват меридианите, по които се движи енергията, лекуват възпаленията и съответните здравословни проблеми. Този метод е по-бърз и по-ефективен от иглотерапията.

– А какво представлява методът “невидима игла”? Къде е изнамерен и къде вие го изучавахте?

– Методът “невидима игла” е най-новият вариант на традиционната китайска медицина. Той съчетава принципите и мъдростта на това древно учение и практика с най-съвременните научни достижения в областта на нанотехнологиите. На практика това е иглотерапия, но без игла. Върху различни акупунктурни точки по тялото се залепват специални рехабилитационни чипове, съдържащи повече от 200 вида нанокристали.

Ефектът на иглоубождането се получава от контакта на нанокристалите, поставени в рехабилитационни чипове и биологичноактивните точки на тялото.

Изучавам този метод от около половин година и го прилагам на базата на досегашния ми опит. Показа ми го познат китайски лечител, който донесе няколко кутии с чипове. През ноември аз самият заминах за Китай, където преминах през специално обучение

Посетих много градове, срещнах се с различни специалисти, участвах на конференции, където споделяха своя опит с метода “невидима игла”. Убедих се нагледно в ефекта на тази нова терапия. Купих си и повече чипове, за да мога да правя терапия едновременно на повече от един пациент, за да не чакат на опашка пред кабинета.

– Какво всъщност усеща пациентът?

– Усещането е силно затопляне на мястото и леко пробождане като с игла. Няма нищо болезнено даже е приятно. В най-лошия случай на пациента може да му стане много горещо в съответната точка и тогава процедурата се прекъсва. Продължава се малко по-късно или на следващия ден.

– Замества ли напълно този метод традиционната иглотерапия?

– Да, това е идеята, да направи иглотерапията по-достъпна и приятна за употреба.

– Какви са неговите предимства?

– Достъпност, по-приятно усещане и ефективност. Но ефектът на невидимата игла настъпва по-бавно, с натрупване. Повечето методи на китайската медицина действат по този начин. И в класическата иглотерапия е така.

Какво представлява методът невидима игла и кои болести лекува? Отговаря преподавател по китайска медицина!
 

Лечителят Станчо Станев се обучава при китайските си колеги

– Какви състояния и заболявания се лекуват най-ефективно с този метод?

– Според информацията на моите обучители над 100 вида заболявания се повлияват добре от този метод. Това са преди всичко заболявания на опорнодвигателния апарат, болки в гърба и кръста, проблеми с очите, изкривявания на тялото и много други. Понякога болката е в коляното, но коренът на проблема е някъде другаде. Може да се въздейства не само на коляното, но и на кръста, защото проблемът най-вероятно е там.

За лечение на заболявания на очите също се използват чипове с нанокристали. Те са монтирани на специални маски за очи, насочени са, излъчват и въздействат на съответните акупунктурни точки.

– На глаукома може ли да повлияят нанокристалите?

– Може да лекуват всички очни заболявания. Разликата е в продължителността на терапията. Маската с нанокристалите е предназначена само за очни болести и не може да се слага на други части на тялото. За врата също има специален колан с чипове. Подобен колан с чипове е направен и за кръста. Чиповете с нанокристали са едни и същи, различно е нареждането им.

– През какъв интервал от време трябва да се повтарят процедурите?

– Зависи от заболяването, от колко време човекът страда, от възрастта на пациента и други индивидуални особености. По принцип за пет дни се правят 5 терапии, всяка по 40 минути, преценява се състоянието, почива се един ден и ако е нужно, терапиите продължават.

– Къде в България може да се ползва този метод?

– След Нова година ще открия в София първия кабинет за терапия с “невидима игла” в България, а и в Европа. Все още методът е много нов и се използва само в Китай. Там той е и много достъпен.

Хората си купуват колани с чипове и си прилагат терапията вкъщи. По този начин иглотерапията влиза в домовете на обикновените хора. Разбира се, не всеки знае къде да постави чиповете. Когато ги постави специалист, са по-ефективни. Но те се продават с указания. Един от китайците, в чийто дом бях отседнал, го болеше врата, беше се схванал. Сложи си колана с чиповете за врата само два пъти и му мина.

– Предполагам, че наред с невидимата игла ще продължите да лекувате и с Цигун терапията?

– Да, ще използвам и двата метода. Невидимата игла е по-бавен метод, но пък по-достъпен, ще струва по-малко пари на пациента. Който не може да си позволи по-бързия метод (Цигун терапия), ще има алтерватива в “невидимата игла”.

– За какви заболявания ви търсят най-често?

– Най-много ме търсят за заболявания на опорнодвигателния апарат и за нервнопсихични болести. Но аз помагам и при вътрешни болести, и при гинекологични заболявания, няма значение дали са напреднали или в начален стадий. Единствената разлика е, че става по-бавно, когато болестта е напреднала. Болният също трябва да участва в процеса на лечението.

Ако е предубеден, идва с недоверие, не бих могъл да му помогна, дори при обикновено главоболие. Древният лечител е казал на пациента: “Сега сме аз, ти и болестта. Ако застанеш на моята страна, ще победим болестта, ако застанеш на нейна страна, аз нямам никакви шансове да ти помогна”.

Всички заболявания, според китайската медицина, са свързани с нашите недобри мисли, емоции и дела. Аз мога да помогна на конкретния човек да разбере къде е сгрешил и как да промени своите мисли, отношението си към заобикалящия свят, за да се махне заболяването. Ако причината остане, колкото и да го лекуваме, няма да се получи траен ефект.

– Какви съвети давате на пациентите си за промяна в начина на живот, за да бъде по-траен ефектът от лечението?

– Трябва да осъзнаят причината за тяхното заболяване и да се опитат да го преодолеят. Причината най-често е емоционална. От хилядолетния опит на китайската медицина знаем, че когато човек тъгува дълго, боледува белият дроб – т.е. емоцията тъга уврежда белия дроб. Ако не се намери източникът на тъгата и в какъв момент от живота му се е появила, човекът няма да стигне до трайно излекуване.

Ако пък изпитва постоянен страх, се увреждат бъбреците; ако има гняв, омраза – черният дроб, ако има злоба – жлъчката. Всяка негативна емоция програмира разболяването на даден орган. Опитвам да помогна на човека да разбере коя емоция го разболява. С физическото отстраняване на проблема мога да се справя много бързо, но ако човекът не се промени, проблемът пак ще се появи. На този, който мисли, че това са глупости, не мога да помогна.

Мара КАЛЧЕВА

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.