Водещите новини
Home » Здраве » Как 300-килограмовата Динка успя да свали 80 кг. за 6 месеца
Как 300-килограмовата Динка успя да свали 80 кг. за 6 месеца

Как 300-килограмовата Динка успя да свали 80 кг. за 6 месеца

Сподели новината
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Неотдавна нашумя случаят на Динка Бъчварова от Сливен, която тежеше над 300 кг, но успя да редуцира теглото си, в момента е 220 кг и продължава битката с килограмите.

Това се случва с професионалната помощ на д-р Райна Стоянова – специализант по ендокринология и болести на обмяната към метаболитната клиника на УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ”, както и докторант по хранене и диететика (raynastoyanova.com). Потърсихме д-р Стоянова да обясни медицинския подход за връщане на здравословните килограми при хора с екстремно високо тегло.

– Д-р Стоянова, как убеждавате пациентите със затлъстяване да започнат да се лекуват?

– Както моите колеги, така и аз, се стремим да обясним на пациентите си рисковете, свързани с наднорменото им тегло. Те често пъти казват, че свръхтеглото не им пречи и неглижират проблема си. Затлъстяването е свързано с много рискове за здравето и далеч въпросът не опира само до естетиката. Затлъстяването е метаболитно заболяване с характер на епидемия и е водеща причина за смъртност и инвалидизация в Европа и по света. То е основна причина за появата на заболявания като хипертония, дислипидемия и захарен диабет тип 2, предизвикващи сърдечносъдови усложнения, повишен риск от карциноми и висока смъртност. Ето защо, контролът на теглото има основна роля в управлението на сърдечносъдовите рискови фактори и последствията от тях.

– Как помагате да отслабне младата жена от Сливен с екстремно тегло?

– Динка ме потърси преди около година и поради епидемичната обстановка и невъзможността да се придвижва, общуваме само онлайн. Преди години дамата е била пациент на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната към УМБАЛ “Царица Йоанна-ИСУЛ”, където работя в настоящия момент. Когато ме потърси, страдаше от лимфедем на краката с рани, от които не можеше дори да стъпва. Редукцията на теглото за нея както тогава, така и сега, е жизненоважна. Проведох преглед онлайн, назначих изследвания и впоследствие й дадох препоръки за медикаментозно лечение и диетотерапия.

д-р Райна Стоянова

Оказа се, че има и хипофункция на щитовидната жлеза, която тя лекуваше с малко количество левотироксин, което увеличихме. За наличната високостепенна инсулиновата резистентност се поднови приемът на метформин. Поради екстремно високото тегло и дългата история в борбата с килограмите, трябваше да се обмисли приложение на медикамент, влияещ специфично върху рецептори, свързани с апетита и приема на храна. Решихме заедно, че на този етап е най-подходящ приемът на медикамент с централно действие, насочено е към зони от мозъка, участващи в контрола на приема на храна и разхода на енергия.

Таблетките се приемат по схема и имат неприятни странични ефекти, но Динка геройски премина през тях и редукцията на тегло беше налице много скоро, а това от своя страна, още повече я мотивираше да бъде стриктна с хранителния си режим. Включихме и хранителни добавки, като фибри, витамини и пробиотици за преодоляване на евентуални дефицити, регулиране на перисталтиката и подкрепа на микробиома. С помощта на клиничния диетолог Кристина Вавура изградихме балансиран нискоенергиен хранителен режим и дадохме конкретни препоръки за храненето на пациентката.

– Какви изследвания се правят на пациенти с екстремно високо тегло, преди да започне лечението?

– Затлъстяването е хронична болест, причинена от комплексно взаимодействие между генетични, метаболитни и фактори на околната среда (социални, културни, психологични, поведенчески и социални), водещи до дисбаланс между приема и разхода на енергия. Тези причини би трябвало активно да се търсят при оценката на пациентите с наднормено тегло и затлъстяване. Поради факта, че затлъстяването е хронична болест с пандемично разпространение, съвременният подход към тази болест трябва да бъде ориентиран към усложненията.

Диагнозата се изгражда в няколко стъпки:

• Антропометрична оценка;

• Клинична оценка за наличие/отсъствие на свързани със затлъстяването усложнения;

• Стадиране на тежестта на усложненията;

• Избор на превантивни и/или терапевтични стратегии, насочени към затлъстяването и специфичните усложнения

Назначават се лабораторни изследвания, минималният набор от които е: кръвна захар на гладно; липиден профил (общ холестерол, HDL и LDL-холестерол, триглицериди), пикочна киселина, креатинин, тиреоидна функция (TSH); чернодробна функция (чернодробни ензими).

– Какъв тип хранене препоръчвате на хора с екстремно високо тегло?

– Хранителният режим, заедно с физическата активност, са двата основни компонента от цялостната стратегия за редукция на тегло.

Препоръчва се консумация на здравословни протеини и мазнини, зеленчуци, включително листни, горски плодове, ядки, варива, пълнозърнести храни. Дават се препоръки за консумация на комплексни въглехидрати, вместо рафинирани, т.е. храни с нисък гликемичен индекс, пред такива с висок индекс. Да се предпочитат храни с високо съдържание на фибри (баластни вещества), пред такива с ниско съдържание. Да се прочитат етикетите на храните, вместо да се вярва на търговската реклама.

Ограничава се консумацията на обработени храни с незначителна хранителна стойност, но богати на калории (сладкиши, бисквити, кексове, бонбони, пайове, чипс и други); напитки, съдържащи захар: безалкохолни, сокове, сметана.

Най-важното е калорийният разход да надвишава калорийния внос, за да се осигури ефективност на съответния хранителен режим. Подходящ хранителен режим при хора със затлъстяване може да се постигне чрез: намаляване на висококалоричните храни и напитки; намаляване размера на хранителните порции; пропускане на закуските между храненията; задължителна сутрешна закуска и избягване на нощните хранения; намаляване случаите на неконтролирано хранене и епизодите на прехранване.

Преди стартирането на препоръките за промяна в стила на живот, при всеки пациент следва да се оцени мотивацията му за това. Ограничението на калорийния внос следва да бъде строго индивидуално и съобразено с хранителните навици, физическата активност, придружаващите заболявания и предходните опити за редуциране на теглото. Балансираният хипокалоричен режим води до клинично значима загуба на тегло, независимо кои макронутриенти са ограничени.

– Какви изследвания трябва да се направят при наднормено тегло?

– Същият подход ли се прилага и при хора с граничен индекс на телесната маса 30, за да отслабнат трайно?

– Индексът на телесната маса (ИТМ) представлява отношение на телесното тегло(kg) към ръста (m)2 (ИТМ=телесна маса (kg)/ръст (m)2). Изчислението му изисква измерване на телесното тегло с точност до 0,1 kg и ръста на пациента, без обувки и с леко облекло.

ИТМ има недостатъци, а именно не оценява разпределението на мастната тъкан (централно спрямо периферно и подкожно спрямо висцерално затлъстяване) и не може да отчете разликата между мастната и немастната телесна маса.

Метаболитният статус на хората с еднакъв ИТМ е хетерогенен и сред тези с наднормено тегло и затлъстяване могат да се разграничат рисково затлъстели и метаболитно здрави затлъстели, а сред тези с нормално тегло – здрави и метаболитно затлъстели с нормално тегло. Хората с наднормено тегло и граничен ИТМ около 30, също следва да бъдат оценени и лекувани, според статуса им.

– Как се лекува инсулиновата резистентност?

– Инсулиновата резистентност е компонент на метаболитния синдром и се състои в това, че тялото секретира достатъчно или по-високо количество инсулин, но той не може да бъде усвоен от клетките и тъканите заради резистентност на инсулиновите рецептори. Това води до неправилна обмяна на въглехидратите, защото инсулинът е един от хормоните, които участват в утилизацията на въглехидратите от клетките. Невъзможността въглехидратите да се метаболизират, води до тяхното превръщане в мазнини и до натруването им в тялото. Това е един от патофизиологичните механизми на напълняването, особено на висцералното.

Първата стъпка от медикаментозната терапия на инсулиновата резистентност е прилагането на метформинови препарати. Повишаването на мускулната маса и мускулното съкращение е един от естествените начини за справяне с инсулиновата резистентност.

Мара КАЛЧЕВА / Здраве.то

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.