Home » Топ новини » Известен пловдивски адвокат: Защо не се каже ясно, че 90% от болните с коронавирус у нас са роми?
Известен пловдивски адвокат: Защо не се каже ясно че 90% от болните с коронавирус у нас са роми?

Известен пловдивски адвокат: Защо не се каже ясно, че 90% от болните с коронавирус у нас са роми?

Поставянето на допълнителни ограничителни мерки на столичните етнически махали „Факултета“ и „Филиповци“ повдига нови въпроси, които никой досега не е поставил все още на Националния оперативен щаб.

Преди ден председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски беше запитан дали има статистика за заболелите от COVID-19 по кръвни групи. Тогава той, полу на шега – полу на истина отговори, че не е правен анализ нито по кръвни групи, нито по зодии.

Всъщност въпросът дали коронавирусът удря по-сериозно определен етнос и раса едва ли е коректно да се повдига точно в настоящия момент. Ето какво написа по този повод известният пловдивски адвокат и бивш общински съветник Тодор Кръстев:

„Чудя се защо не се каже ясно и отчетливо, че 90% от заболелите и диагностицирани с коронавирус у нас са от ромски произход. Искам дебело да подчертая, че поставям този въпрос по една-единствена причина, и тя е, че очевидно има някаква определена връзка между генетичната предопределеност, спазването на имунизационния календар, с начина на живот дори – за да се развие това заболяване.

Или поне, у нас, в България, тези неща са обуславящи фактори. Какво помага, че не се отчитат тези неща, най-вероятно от някаква криворазбрана политкоректност. Гледам и при редовните пресконференции на Мутафчийски, никой не смее да постави тези въпроси.

А това са факти. Само в София, където заболеваемостта е най-голяма, заразата е съсредоточена главно във „Факултета“, „Филиповци“ и подобни квартали. Ами, трябва да се отчитат тези неща, за да могат да се вземат специфични и навременни мерки“.

Източник: plovdiv24

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.