Home » Топ новини » Иван Брегов: Всеки, който руши 90-тарския модел на силовите групировки, ще бъде мачкан докрай. Всички сме тяхна жертва
Иван Брегов: Всеки който руши 90-тарския модел на силовите групировки ще бъде мачкан докрай. Всички сме тяхна жертва

Иван Брегов: Всеки, който руши 90-тарския модел на силовите групировки, ще бъде мачкан докрай. Всички сме тяхна жертва

“За връзките на г-н Иванов с Маджо, стана ясно, че поне към този момент такива няма. А ако е имало, нека прокуратурата се произнесе.

Нека да видим дали настоящата изпълнителна власт не е по-обвързана или трайно обвързана с 90-тарските силови групировки.” Този коментар направи в интервю за предаването “Преди всички” по БНР Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика. Брегов каза това по повод реплика на лидера на “Да, България” Христо Иванов след споменаване на Младен Михалев – Маджо по време на излъчване на живо на протестите.

“Всеки смел човек, който излезе и реши да разруши 90-тарския модел, на който вече 30 години ставаме негова жертва, ще бъде мачкан докрай. Въпросът е доколко ние сме зрели да дадем защита на този човек, да го подкрепим”, заяви Брегов, който не се притеснява от развоя на събитията около Христо Иванов.

“Аз лично не се притеснявам. Всеки от нас, който има такива искания, бива очернян в медиите на властта и попада в някакъв капан, така щото да се обезсили неговото усилие, но това не трябва да ни отчайва.”

Относно протестното искане за оставка на главния прокурор Иван Брегов отбеляза, че то не е неправомерно, а по-скоро има неправомерна защита на главния прокурор от подчинената му прокурорска колегия и редовите прокурори, което е разбираемо.

С настоящия модел прокуратурата не може да бъде мотивирана, категоричен е Брегов. По думите му редовият прокурор не се чувства защитен в работата си.

„През годините съвестни, редови прокурори надигат глас – или напускат системата, или им биват организирани дисциплинарни производства. Тоест вътре има форма на съпротива, но тя бива смазана чрез позволени от правото средства. Близо 2 хиляди прокурори има в България – не можем да ги оставим на ръцете на една личност да ги ръководи и да съсипва усилията на цялата институция”, смята Брегов.

За първи път ставаме свидетели на това, че хората не излизат да протестират за по-високи доходи, с конкретни социални искания, а исканията им са за справедливост в обществото, подчерта той пред “Хоризонт” и допълни, че докато това го има като искане на улицата, в един момент то ще бъде институционално припознато на територията на политиците.

Иван Брегов е категоричен, че пътят към по-работеща прокуратура минава през обществения натиск. “И с предвидения от Конситуцията ред – на първо място това може да дойде от президентската институция, може да стане и по инициатива на народните представители.”

Целта е “да поправим статута на главния прокурор, така че той да не бъде абсолютен властелин”, както и да се засили общественият надзор върху работата на прокурарската колегия на Висшия съдебен съвет чрез лица, които не са редови прокурори, поясни Брегов.

На едната везна са Баневи, Арабаджиеви и Божков, но на другата са Пепи Еврото, Осемте джуджета, една къща в Барселона, неизяснени записи, в които министър-председателят зцаплашва български евродепутат, случаят „КТБ“, редица казуси, които прокуратурата не разследва, каза още Иван Брегов.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.