Водещите новини
Home » Здраве » Имунологът акад. д-р Богдан Петрунов: Ваксинираме се, махаме маските и – живот? Нищо подобно!
Имунологът акад. д-р Богдан Петрунов: Ваксинираме се махаме маските и – живот? Нищо подобно!

Имунологът акад. д-р Богдан Петрунов: Ваксинираме се, махаме маските и – живот? Нищо подобно!

Сподели новината
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Имунологът настоя, че трябва да се научим да живеем в тези условия, защото вирусът няма да изчезне. Ако се налага, всяка година ще трябва да правим нова ваксина, както е с грипния вирус.

„Явяването на повече варианти на щама, които ще засегнат този белтък на спайковете на вируса – местата, които точно се свързват с рецепторите в човешкия организъм, вероятно ще доведат до създаването на нова ваксина. В това няма никакво съмнение“.

Съвсем нормално е да очакваме трета вълна на коронавируса, но е трудно да се каже дали ще бъде по-силна или по-слаба. Това заяви бившият директор на НЦЗПБ – имунологът акад. д-р Богдан Петрунов в предаването „Опорни хора“ по Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че в цял свят се увеличава разпространението на вируса, появяват се нови варианти, които също все повече ще се увеличават.

„Това е нормалната еволюция на вируса. Ние се борим против вируса, той се бори против нас. Търси си механизми да избегне нашето оръжие. Еволюцията ще продължава в най-различна степен. Вирусът трябва да намери място където да живее. Може да не става по-опасен, но ще продължава да се разпространява. Колкото повече се разпространява, толкова повече болни ще има, което предполага повече тежки случаи и смъртност“, обясни акад. д-р Петрунов.

По думите му ваксините на Pfizer и на Moderna, които са на базата на RNK, спокойно могат да покрият съществуващите щамове. Дават имунитет към новите щамове, но в по-ниска степен. Предполагам, че и останалите ваксини ще бъдат достатъчно добри да ни предпазват. Може би не перфектно, но до степен, която да е добра с оглед по-лекото боледуване на хората, посочи акад. д-р Петрунов.

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.