Home » Свят » Иманяри откриха 9-етажния бункер на Брежнев и ето какво видяха /Снимки/
Иманяри откриха 9-етажния бункер на Брежнев

Иманяри откриха 9-етажния бункер на Брежнев и ето какво видяха /Снимки/

Малцина знаят, че на територията на Беларус се намира един от най-големите бункери в света. Достъпът до него е затворен, а местоположението му се пази в тайна.

Въпреки това има хора, които много силно искат да стигнат до него. През май 2018 година група иманяри успяха да го намерят и да влязат в него.

Нещо повече, те слязоха до най-ниското му ниво.

Бункерът представлява любопитна останка от „Студената война“, в която бившият СССР играе активна роля.

Намереното от иманярите съоръжение има необичайно име – „Бункерът на Брежнев“. Над повърхността той е прикрит така, че да не може да бъде засечен от спътници, а в дълбочина стига до цели 9 етажа.

Бункерът е във формата на две бъчви, като едната от тях е предназначена за живеене, а другата – за работа. Той така и не е бил пуснат в употреба заради разпадането на СССР, но в по-голямата си част бил завършен.

След като влезли в бункера и се пуснали по първата стълба, иманярите били посрещнати от неприятна изненада. Вътре те видели буквално голи стени. Изглежда всичко, което е могло да бъде извадено от тази масивна сграда, е било изнесено.

С всеки етаж по-надолу, обаче, картината се променяла. Асансьор нямало, а стъпалата на стълбите били не железни, а дървени.

Иманярите носели със себе си и детектор за измерване на радиацията. Оказало се, че вътре радиацията е по-ниска, отколкото отвън. Това не е изненадващо, тъй като бункерът е построен точно с такава цел.

Най-ниското ниво било покрито с лед. Все пак на 9 етажа под земята температурата се очаква да е по-ниска. Според някои източници, на този етаж е имало морга, която се е наводнила. Иманярите трябвало да се върнат обратно.

За известно време бункерът е бил охраняван, но през 2010 година властите в Беларус решили да затворят всички входове към него. Наземният хангар бил съборен, а всички входове били запечатани.

Но се намерили любопитни хора, които разрушили загражденията. Сега там постоянно се появяват нови дупки. Все пак силно се препоръчва на хората да не влизат вътре.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.