Home » Здраве » Грижете се за здравето си: Ето кои са показателите, които трябва да запомните и да следите
показателите които трябва да запомните

Грижете се за здравето си: Ето кои са показателите, които трябва да запомните и да следите

Показателите, изброени в тази статия, трябва да бъдат следени всяка година и при най-малкото отклонение от нормите да потърсите лекарска помощ, съветва 365novini.

Колко често ни се случва да забравяме важните неща: телефонни номера, пароли, дати… Цифрите сякаш излизат от главата ни прекалено бързо. Но когато става въпрос за здравето ни, има показатели, които е невъзможно да се забравят!

Фактът е, че някои изследвания могат да кажат на вашия лекар много за здравето ви, като например да предвиди риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет и други опасни болести.

Ето кои са показателите, които със сигурност трябва да запомните.

Кръвно налягане.

Лекарите наричат високото кръвно налягане тих убиец, защото протича без симптоми. Докато вашето кръвно налягане не достигне критично високо ниво, вие не можете да го почувствате. Ето защо, е важно то да се измерва редовно. Нормата, към който трябва да се стремим, е 120/80.

Холестерол.

Общият холестерол е съставен от два вида – “добър” или липопротеини с ниска плътност на холестерола и “лош” – холестерол – висока плътност. За “лош” холестерол се счита този, който влиза в обхвата около 100, а “добър”- в диапазона 60. Въпреки това, колкото е по-нисък, толкова по-добре. Проверявайте нивата на холестерола си поне веднъж годишно.

Тиреотропен хормон (TSH).

1 от 10 души (предимно жени) поне веднъж в живота си са имали проблем с нивото на този хормон. TSH – хормон на щитовидната жлеза, който също стимулира тироидните хормони Т3 и Т4. Всички те заедно осигуряват енергийния баланс на организма и синтеза на протеини, регулират функцията на червата и менструалния цикъл, определят работата на централната нервна система, слуха и зрението. Проверката на този хормон може да не бъде всяка година, но ако сте страдали от безпричинна умора, храносмилателни проблеми и промени в теглото, се консултирайте с лекар и си направете изследване. Неговата норма за възрастни варира от 0.4 до 4.5 mlU/I.

Ниво на кръвната захар.

Гликиран хемоглобин (hbA1c) – кръвен тест за захар, който показва нивото на кръвната захар. Измерва се в проценти: Колкото повече е захарта в кръвта, толкова по-голям процент е гликираният хемоглобин. Нормата е 5.7% или по-малко. Ако имате резултат над 5,7 – имате повишен риск от развитие на диабет. Ниво 6,4 се нарича преддиабетно състояние. Трябва да преминете спешно към ниско-въглехидратна диета и да бъдете наблюдавани от лекар. Препоръчително е да си правите изследвания веднъж в годината.

Костна минерална плътност.

Този анализ определя плътността на костите ви и съответно тяхната чупливост и риска от развитие на остеопороза. Вашата цел – норма от 1 до -1. Ако вашите показатели надхвърлят тези цифри, имате ниска костна маса или остеопороза. Жените след 65-годишна възраст трябва да си правят изследвания всяка година. По-младите жени могат да следят показателите си, ако са имали предишни нарушения или имат генетична предразположеност към заболявания на костите.

Талия.

Талията не е само мярка за красота. Лекарите казват, че тя може да каже повече за здравето ви от индекса за телесна маса. Талията се измерва на нивото на пъпа и обикновено не трябва да превишава 89 см. Ако надвишавате тази цифра, може да имате проблеми с обмяната на веществата – увеличава се риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и диабет. Следете обемите около талията си и ако забележите внезапна и бърза промяна, това може да бъде и знак за рак на гърдата.

Пълна кръвна картина.

Пълната кръвна картина включва показатели на хемоглобина, левкоцити, тромбоцити и еритроцити, както и други важни параметри. Изследването определя дали не страдате от анемия и дали няма възпалителен процес в организма си. Този анализ също се препоръчва като част от годишния медицински преглед.

Други важни показатели

Цифрите, описани по-горе, трябва да се знаят от всяка жена. Но в зависимост от вашата възраст, медицинска история и наследствена предразположеност трябва да включите в годишния си списък от изследвания и други анализи. По-специално, лекарите препоръчват да извършвате проверка на чернодробната и бъбречната функция, особено след 35-годишна възраст.

Източник: otbaba.net

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.