Home » Топ новини » Говорителката на Спешна помощ с отчаяни думи: Не ми се плаче, защото не виждам смисъл! Ето кога ще дойде Адът:
Говорителката на Спешна помощ с отчаяни думи: Не ми се плаче защото не виждам смисъл! Ето кога ще дойде Адът:

Говорителката на Спешна помощ с отчаяни думи: Не ми се плаче, защото не виждам смисъл! Ето кога ще дойде Адът:

Говорителят на Спешна помощ, Катя Сунгарска, каза много силни думи по повод натовареността на системата и изтощението, на което вече падат жертва родните медици.

Прекалено много сме се вторачили в правата си и забравяме, че срещу всяко право отсреща има задължение. Ако ние като нация решаваме, че ваксините не са нашето нещо, но отсреща стои едно задължение. Ако спазвахме мерките, нямаше да стигаме до тези страшни нива на починали.

Това заяви Сунгарска в ефира на БНТ.

„За една съществена част от обществото ни живота и здравето не са номер едно, а да може да купонясваме. Но за да може да купонясваме, трябва да се предпазим, утре няма да има купон, ако не внимаваме“, заяви тя.

По думите ѝ през цялата пандемия, вече повече от година и половина, колегите ѝ от Спешна помощ в София, както и в цялата страна, са на първа линия.

„Тази вълна е много по-жестока. Много млади хора вече боледуват. За вчерашния ден случаите на повикване бяха 510 сигнали, от тях 200 ковид от тях за 8 деца“, отчете тя.

По думите ѝ миналата вълна са стигали до 600 сигнали, което е било пикът.

В София има 25 максимум екипи. За населението на София минимумът трябва да е 80. Правете сметка какво е натоварването на тези хора. Даваме всичко от себе си. Вчера беше ден, в който имаше много катастрофи, имаше много загубени животи. След всеки ковид линейката трябва да се прибере, да се дезинфекцира, което отнема около 40-50 минути, което ни бави.

Искам да кажа на хората, които роптаят, че линейката се бави понякога с часове. Ако има хора, които са със сатурация 90-85, има и хора с 30-40, естествено е, че първо ще обслужим тях“, посочи още тя.

„При нас вирусният товар е доста сгъстен и колкото и да са ваксинирани и преболедували естествено е при този стрес имунитетът да пада. Много е трудно имаме смени с 18-20 екипа, т.е. колегите вместо да почиват, идват да помагат“, коментира Сунгарска.

„От 3 седмици единственият въпрос, който си задаваме е „Докога ще издържим?“. Първо беше ще се справим, като на война, ще издържим, след това бе гневът, защото докато моите колеги губиха живот, или влизаха в болница, други пиеха бира миналото лято, след това дойде огорчението, защото това е 4-та вълна“, посочи тя.

„Ние сме на ръба, а всеки от нас има семейство и близки, а те се притесняват, Не ми се плаче, защото вече не виждам смисъл. Ако миналата вълна думата беше гняв, сега е обезверяване. Обществото ни живее така, сякаш няма вирус, няма пандемия, а когато нещо стане се търси виновен и това най-вече става лекарят, медицинската сестра, санитарят“, каза още говорителят на Спешна помощ.

В човешката история се е доказало, че във време на война е добре да се следва цветът на нацията – хората на духа, хората на изкуството. Миналата година пишеха постове и молеха хората да си останат вкъщи.

Ако здравната система колабира, тогава вече адът ще дойде. Огромна част от работещите в здравната система са за пълен локдаун“, каза още тя.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.