Home » Живот » Господи, помилуй: Как ще се влиза в храма на Великден
Как ще се влиза в храма на Великден

Господи, помилуй: Как ще се влиза в храма на Великден

МВР трябва да осигури полицейско присъствие, контрол на движението на хора и да спре струпването им около 4000 храма в цялата страна. 

Това стана ясно от думите на главния секретар на силовото ведомство Ивайло Иванов пред медиите днес. Униформен служител вероятно ще има навсякъде, макар да е и само един, обясни той, научи 365novini.

Полицаите ще следят за реда около църкви и манастири, но няма да влизат в самите храмове. Идеята е да се контролират подстъпите, за да не се допусне струпване на хора вътре. Иначе униформените нямат място в църквите, обясни Ивайло Иванов на извънредна пресконференция на силовото ведомство днес.

Ден по-рано премиерът Бойко Борисов обяви, че не може да издаде заповед църквите да се затворят с полицаи. Позицията му срещна пълното одобрение на Светия Синод, откъдето пък обещаха да не се допуска струпването на хора и да се следи за спазването на дистанция. Според Иванов от църквата са уверили, че на повечето места в страната литургиите ще бъдат изнесени навън, за да се намали рискът от разпространение на коронавирус.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов разясни днес какви ще са мерките за влизане в храмовете на Великден

Всички останали мерки обаче ще се прилагат с пълна сила. Работата на КПП-тата няма да спира. Според главния секретар от там ще се пропускат само хора, които имат основателни причини за пътуване. Т.е. МВР от една страна няма да спре достъпа до църкви и манастири, но ще се опита да задържи хората по градовете.

Как ще се влиза в храма на Великден

„По никакъв начин няма да отслабим контрола и ще допускаме движение само когато това се налага“, гарантира Ивайло Иванов. Той допълни, че и двата празника са в почивни дни, така че основанието за отиване на работа няма да е достатъчно, за да бъде пропуснат някой. Отделно от това КАТ ще изкара допълнителни екипи по пътищата, които ще следят с камери.

Главният секретар призова вярващите да се помолят вкъщи и обясни, че в храмовете трябва да носят лични предпазни средства.

Навсякъде в София ще има засилено присъствие, като целият полицейски ресурс ще бъде изкаран на улицата, обясни и шефът на столичната дирекция Георги Хаджиев. В София има точно 101 храма. „В крайна сметка е възможно да възникнат конфликтни ситуации, но молим гражданите за търпение“, каза той.

Хаджиев допълни, че полицаите са специално инструктирани също да проявяват търпение. Според Иванов всички областни директори са срещали с местните митрополии, за да се уточнява организацията по празниците. Църквите ще бъдат третирани подобно на обществени места като магазини или аптеки – задължително спазване на дистанция между хората и носене на предпазни средства.

лупа

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.