Home » България » Гневни медсестри: Министър Ананиев показа как се лъже
Министър Ананиев показа как се лъже

Гневни медсестри: Министър Ананиев показа как се лъже

Досега нашите заплати са увеличени на места от 30 до 80 лв., като в голяма част от болниците е за сметка на допълнителното материално стимулиране. По думите на министъра на здравеопазването, от 01.07. не трябваше да има медицинска сестра с под 950 лв заплата.

А по думите на г-н Борисов от интервю пред медиите през септември е дал 86 мил. лева. Това заявиха  протестиращи срещу лошите условия на работа и ниското заплащане медицински сестри, научи 365novini.

„С две думи разбрахме как се лъже и как топката се прехвърля. Няма яснота как ще бъдат увеличени заплатите на медицинските специалисти извън болничните заведения. Затова започна подаването на колективни оставки и Карлово е само началото.

Мога да ви уверя, че скоро „пожарът“ ще лумне и в други болници. Явно трябва да се стигне до парализиране на системата, за да се предприемат необходимите мерки и се решат нашите проблеми. Ние сме убедени обаче, че това няма как да стане, ако тя не бъде реформирана и тъй, като 8 месеца чакаме някой да прояви воля да започне някаква промяна, ние казваме:

„Времето на мирните протести свърши!”, категорична бе Мая Илиева, която поведе медсестрите на протест.

Повечето от тях са с основна заплата от 590 лв. А заради минималния осигурителен праг на професията им, който е 709 лева, те плащат и част от осигуровките си. „Това значи, че плащаме осигуровки върху доход, който не получаваме“, обясни Илиева.

Министър Ананиев показа как се лъже

Едва на 4 октомври здравният министър Кирил Ананиев публично призна след разкритие на Lupa.bg, че МС е отменило постановлението за обещаните 50 млн. лева за заплати на медицинския персонал. Тази информация бе скрита от обществото, но не и от здравните работници, което им дава основание да продължават да протестират.

Министър Ананиев показа как се лъже

Кирил Ананиев отговаря пред депутатите за недадените пари

Лупа

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.