Home » България » Ген. Мутафчийски: Премиерът ми каза: Говори истината и само истината! Не познавам Мангъров!
Ген. Мутафчийски: Премиерът ми каза: Говори истината и само истината! Не познавам Мангъров!

Ген. Мутафчийски: Премиерът ми каза: Говори истината и само истината! Не познавам Мангъров!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

„Когато премиерът издаде заповед за формирането на този щаб, каза: Истината и само истината. Аз говорех само истината, но тази истина будеше страх. Добре, намери се форма тази истина да е се казва чрез портала. Намериха се други форми тази истина да достига до хората“,

Така отовори ген. Мутафчийски на въпрос защо е „слязал от сцената“.

„Нямам никакви неприятни усещания, нямам и нежелани ефекти“.

Това увери председателят на Националния оперативен щаб (НОЩ) и шеф на Военномедицинска академия (ВМА) ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„Нямаме алергични реакции. Повечето ваксинирани колеги, с които се чух, нямат проблеми“, каза той.

Пред бТВ Мутафчийски обясни, че е искал да даде пример, ваксинирайки се първи във ВМА и пред медиите. Той подчерта, че в тази сложна ситуация доверието в българското общество е ниско. Но хората все пак вярват на лекарите. И напомни, че когато имаш проблем, отиваш първо при докторите.

„Трябваше да се даде пример какъв е изходът от това нещо“, отговори още той.

„Щом фирмата, независимо какви кренвирши има на нея, е предоставила бус, който изпълнява условията за температурен режим, за своевременна доставка, не виждам никакъв проблем.“ Това каза председателят на Националния оперативен щаб коментира скандала, че хладилен камион на фирма за кренвирши докара ваксините.

„Един от най-големите производители за месо в Щатите е предоставил своите хладилни камери, а те са огромни помещения, за съхранение за ваксините. Мисля, че това не е най-важният въпрос“, каза ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Той посочи, че в самите кашони има температурометър, което показва във всяко една време, където е пренасяна ваксината, в какви температурни режими е била. „Ние имаме историята на всяка една ваксина, която е пренесена. Не можем да скрием от някого, че тя е пътувала на 20 градуса например“, допълни още ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Председателят на Националния оперативен щаб обясни, че все още не е имал среща с коронавируса. Той направи равносметка за изминалата година. „2020 беше тежка година. Щях да кажа интересна, но какво да му е интересното на това. Доста тежка. „Станахме жертва на успеха си“, добави още той.

„Да, готвихме се през лятото и заради това, когато настъпи тази втори вълна болниците можеха да поемат болните. Пролетта нямаше да се справим. През есента се справиха болниците. Най-вероятно ще има трета вълна, след като се охлабят мерките. надявам се ваксината да окаже влияние.“, допълни още той.

В момента се правят изследвания дали ваксината действа на новия щам. Ако е наложително може да се произведе нова ваксина за около 6 седмици, обясни още ген. Мутафчийски.

„Повечето, с които се чух нямат никакви оплаквания. Нямаме алергични реакции, които доста често се коментираха и които са нормални при какъвто и да е препарат и медикамент“, каза ген.-майор Мутафчийски.

Той самият не е усетил нежелани странични ефекти и че се чувства нормално след като се е ваксинира на 27 декември.

„Според мен бях длъжен да го направя. Всеки ден следя състоянието на моите колеги, които се намират болни в реанимация или в клиниките. Това е абсолютно непоносимо за мен – очакването как ще се развият нещата. Трябваше да се даде пример какъв е изходът от това нещо, въпреки че повечето ми колеги във Военномедицинска академия над 50 % са заявили своето желание. Те са напълно наясно, че трябва да се ваксинират и това е единственият изход. Длъжен съм също и да го направя за хората, които вярват в мен. В личен план аз съм абсолютно убеден“, допълни ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

„Все пак в това време, в което хората се заболяват, запазиха частица доверие към лекарите. Според мен това е правилният подход“, заяви още ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Той посочи, че лекарите винаги са се ползвали с доверие, независимо какво се говори за тях. „Все пак човек, когато има болка, има болест, отива при лекаря и се надява, че там е спасението. Той не отива при никой друг“, допълни още ген.-майор Мутафчийски.

Ген. Мутафчийски отбеляза още, че 80 лекари от ВМА са били ваксинирани в рамките на 2 часа. Болните с коронавирус пък са около 100, като 20 от тях са в тежко състояние. Специалистът каза, че се усеща лек спад в натиска.

„При отделенията, които работят от началото, се вижда умора. Там всички пациенти споделят едно и също – какви са тези хора, те са извънземни, 10 месеца работят, а се усмихват“, коментира директорът на ВМА.

Той обясни, че вече се правят изследвания как действа ваксината срещу новия щам на коронавируса. Той вмъкна, че засега би трябвало тя да върши работа. Председателят на НОЩ не пропусна да спомене, че ваксината не променя ДНК-то ни.

Председателят на НОЩ коментира и поведението си през последната година, откакто е избран за отговорен в управлението на кризата.

„Когато премиерът издаде заповед за формирането на този щаб, каза: Истината и само истината. Аз говорех само истината, но тази истина будеше страх. Добре, намери се форма тази истина да е се казва чрез портала. Намериха се други форми тази истина да достига до хората“, коментира Мутафчийски и така отговори на въпрос защо е „слязал от сцената“.

„Това е мое решение. Никой не може да ме накара да направя нещо, което не желая“, добави още той.

Ген.-майор Мутафчийски каза, че се чувства смущаващо, но приятно, когато някой на улицата го спира и го поздравява.

„Аз не го познавам този човек и нямам отношение“, отговори той на въпрос какво мисли за проф. Атанас Мангъров, който е най-големият критик на Щаба.

„С проф. Ангелов се знаем от много години. Приятно съм изненадан от него като министър“, отбеляза той.

Ген. Мутафчийски каза, че държи на това всеки да работи на мястото си. Така той отговори на въпроса дали би влязал в политиката.

Източник: Епицентър

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.