Home » Свят » Езерото Лаахер-Зее – истинска бомба под Европа
Езерото Лаахер-Зее - истинска бомба под Европа

Езерото Лаахер-Зее – истинска бомба под Европа

Повечето хора вярват, че в Европа има малко вулкани и те са разположени „в покрайнините“ – или в Исландия, или в Южна Италия (Везувий, Етна, по-малко известните Стромболи), или в Кавказ (Елбрус също е спящ вулкан).

Едва през 20-ти век учените откриват, че всъщност всичко е много по-интересно, по-сложно и … по-тревожно!
В западната част на Германия е живописната Айфелова планина. Това е една от най-гъсто населените части на Европа, има много села и големи градове: Кьолн, Бон, Люксембург, Аахен, Триер и т.н., тук живеят десетки милиони хора.

Една от атракциите на Айфеловата планина са така наречените „Маари“ – малки и дълбоки езера с кръгла или овална форма, много красиви: Пулвермаар, Вайнфелдмар, Меерфелдермаар … Бреговете на тези езера се смятат за курортни места, хората идват тук с удоволствие да плуват, плуват или ловят риба.


Каква била изненадата на вулканолозите, когато разбрали, че маарите не са просто езера, а заливани с вода кратери на спящи вулкани! По-лошото е, че езерото Лаа (или Лаахер-Зее) се оказало калдера (срутен кратер), който не спи, а сам е активен супервулкан!


Последното изригване на Лаахер-Зее се случило преди около 15 000 години и мащабите му били чудовищни. Потоци лава унищожили целия живот в радиус от 60 километра около вулкана.

Следи от тази невероятна сила на изригване могат да бъдат открити в Италия, Швеция, Полша и Франция – повече от 300 000 квадратни километра били покрити с дебел слой пепел!


Какво е най-неприятното – Лаахер-Зее не е угаснало и не спи. Активността на този вулкан се доказва от мехурчета въглероден диоксид, които от време на време излизат на повърхността.


Малките тремори, които учените от време на време фиксират, предполагат, че дълбоко под земята има бавно запълване на камерата с магма, което рано или късно ще завърши с ново изригване. Кога ще се случи?


Вулканолозите все още не са се научили да прогнозират подобни катаклизми. Това може да се случи след 3 години, или може би след 30 000 години. Но изригването на такъв мощен вулкан в самия център на Европа със сигурност ще бъде ужасна катастрофа, която ще изисква евакуацията на десетки (ако не и стотици) милиони хора.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.