Home » Рецепти » Ето така вече трета година асмата на двора натежава от плод наесен (по 800 гр. на чепка)
Ето така вече трета година асмата на двора натежава от плод наесен (по 800 гр. на чепка)

Ето така вече трета година асмата на двора натежава от плод наесен (по 800 гр. на чепка)

Българинът от древността е свързан със земята и реколтата. Много от нас продължават да си гледат грозде на двора – честа гледка са надвисналите асми пред входа на панелката.

Сигурно сте се питали как да направите така, че гроздовете да са големи и натежали от плод. Днес от 365novini ще ви разкрием тайната.

едро грозде

Факт е, че грижата за бъдещата реколта от грозде започва от есента.

Прекопайте почвата с обръщане на най-горния пласт. Преди прекопаването на 1 квадратен метър почва добавете 12-15 кг изгнила тор, 250 гр. суперфосфат и 150 гр. калиева сол.

След това през пролетта, през април, в подготвената зона направете вдлъбнатини на разстояние 1.5 – 1.7 м. и дълбочина около 55 см. След това с въртеливи движения разширете диаметъра на вдлъбнатините и изсипете вътре 1-1,5 литра разтвор на почва и хумус или стара оборска тор.

Когато течността се абсорбира, спуснете разсада в отверстията, докато опре твърда земя, а после леко го повдигнете, за да се разпределят добре корените. Засипете добре дупките, уплътнете почвата и направете могилка около разсада. Когато лозата прецъфти, с тел подсилете основата на плодните пръчки.

Влагата и хранителните вещества не напускат грозда, което допринася за бързото нарастване на плодовете – до 800 гр. на чепка!

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.