Водещите новини
Home » Топ новини » Ето как Гешев бори престъпността в детски център „Биберон“!
Ето как Гешев бори престъпността в детски център "Биберон"!

Ето как Гешев бори престъпността в детски център „Биберон“!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Обискът на детския център „Биберон“ в Силистра, който бе проверяван във вторник при полицейска операция за акцизни стоки, се превърна в скандал с участието на главния прокурор Иван Гешев. В сряда и полиция, и прокуратура се хвърлиха да замазват щетите от проявата.

https://i2.wp.com/www.mediapool.bg/gal/91/orig_85ab69e27a383f4e617f25c99a0afe0f.jpg?w=620&ssl=1
Заподозреният в продажба на нелегални цигари и алкохол „Биберон“.

Тук е кръчма!

Детският център не е детски център, твърди съобщение на пресцентъра на прокуратурата. Активността на МВР в дунавския град съвпадна с посещението на главния прокурор Иван Гешев. Според пресцентъра му обаче обвързването на акцията с неговата визита е некоректно, тъй като той отишъл там заради разкрито убийство:

„Дирекция „Публична комуникация“ не отрича правото обществото да бъде информирано според стандартите и нормите на съответната медия, но не приема опитите за манипулация чрез гръмки заглавия, които не отговарят на обективната истина“, посочва прокуратурата.

Това е поредно изявление на пресцентъра на Гешев, което всъщност коментира не работата на институцията, а на медиите, с оценки за съдържанието на материалите им – нещо, което не е от компетенциите на прокуратурата.

Със съобщения излязоха и местните полиция и прокуратура. Прокурорите в Силистра твърдят, че са оказвали единствено „методическо наблюдение по отношение на провеждащата се на 11.08.2020 г. специализирана полицейска операция“. От местното МВР призовават „медиите да бъдат коректни в поднасянето на информацията за дейността на органите на МВР и да не подвеждат обществеността със спекулативни и неверни данни и твърдения“.

Оправданието за полицейските проверки е, че „Биберон“ всъщност е регистриран като кафе-аперитив. От прокуратурата твърдят, че такъв детски център няма, защото не отговаря на изискванията на една наредба от 2009 г.

https://i1.wp.com/www.mediapool.bg/gal/91/orig_990376ff3ccc2cd6fed2d0a6128f6a42.jpg?w=620&ssl=1

Те седяха на моите маси

„Биберон“ се намира на територията на Обединения детски комплекс в Силистра, т.е. на място, което така или иначе е отделено за деца. Негов управител е Пламена Тончева. Пред Mediapool тя обясни, че е наемател на общинска площ – павилион и 12 маси. Регистрацията наистина е за кафе-аперитив, но на практика няма как павилионът, в който се държат стоки, да бъде разделен от масите, защото става дума за едно и също пространство, твърди тя. Всички детски съоръжения са до масите – на една площадка. В този смисъл твърдението, че детският център не е проверяван, не е вярно. Управителката обясни, че има разрешително за продажба на алкохол, но такъв рядко се поръчва.

Според Тончева при проверките полицаите и служители на „Инспекцията по труда“ са писали протоколите си на масите на „Биберон“ точно до оборудването на детския център. „Сега се измъкват“, заяви тя.

По думите ѝ проверката е започнала, докато тя не е била на място, а акцията уплашила 18-годишната сервитьорка, защото служителите ѝ обяснили, че знаят, че нямала трудов договор, което не било вярно. След като Тончева поискала обяснения, ѝ казали, че това е полицейска операция. Търсили склад за алкохол, какъвто няма, а след това и цигари без бандерол. Нищо такова не е намерено. Накрая ѝ е връчен нечетлив полицейски протокол. Оправданието е, че индигото било лошо. Този документ всъщност е доста показателен за акцията. В него е записано, че не е намерено нищо.

https://i2.wp.com/www.mediapool.bg/gal/91/orig_a341612f7c990ad384ce6ad19b333e71.jpg?resize=510%2C680&ssl=1

Засега нито една институция не е съобщила, че проверките в „Биберон“ са открити някакви нарушения, провери 365 Новини. Самата Тончева обяви, че става дума за полицейски произвол.

„Кой нареди полицейската операция в моя детски център? Кой позволи този полицейски произвол и защо точно при мен се търсеха големи складове, пълни с акцизни стоки? Защо полицейски инспектори си позволяват да притискат и заплашват едно 18 годишно момиче (моя служителка)? Кой нареди на инспектори от Инспекция по труда Силистра да се държат грубо и да ми правят проверки всеки месец?“, написа тя във фейсбук.

Реакция имаше и от „Демократична България“ в Силистра. В излъчване във фейсбук общинският съветник Златко Куртев показа павилиона и обясни, че в него може би се продават „акцизни биберони“. Според него убийството, заради което Гешев е посетил града, не е било особено трудно за разкриване, защото е извършено пред половината село.

„Г-н Гешев, за който никой не разбра, че днес ще посещава Силистра, се занимава с ето такива неща. Това ходи да прави в цялата страна, включително в дълбоката провинция Силистра вместо да образува производство по проверка на фактите, изнесени по „Осемте джуджета“, например. Вместо да се захване и да разследва записите на Борисов“, заяви той.

Източник: Медиапул

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.