Home » Живот » Ето как да си намерите работа без да ходите до бюрата по труда
Ето как да си намерите работа

Ето как да си намерите работа без да ходите до бюрата по труда

Нова електронна услуга за регистрация на търсещите работа лица предлагат Агенцията по заетостта и Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ), научи 365novini.

Тя е достъпна на Единния портал за достъп до електронни административни услуги на ДАЕУ, раздел „Социални дейности“/“Безработица и насърчаване на заетостта“, на този линк, заедно с подробна информация за ползването ѝ.

Новата услуга допълва съществуващите възможности за регистрация по електронен път, които Агенцията по заетостта предлага на своите бъдещи клиенти, с цел да не посещават офисите на бюрата по труда.

Така те могат да получават посреднически услуги за подпомагане търсенето на работа дори и в условията на прилаганите мерки за ограничени контакти и социална дистанция.

Вижте и какво гласи новият Закон за извънредното положение

Закон за мерките и действията по време на извънредното положение вече е обнародван в Държавен вестник.

Това се случава след като ветото на държавния глава върху част от текстовете беше прието. Депутатите отхвърлиха спорните точки, касаещи тавана на цените и наказания за разпространение на невярна информация във връзка със зара, както в случая с коронавируса. Едва 14 души застанаха отново зад приетия миналия петък закон. Други 118 одобриха ветото, а 27 се въздържаха от това гласуване.

Радев похвали парламента, но напомни нещо много важно за коронавируса

Допуска се възможност и за участие на армията при необходимост. Основните ангажименти към спазване на наложените ограничение в ситуация на извънредното положение са на МВР.

Законът за извънредното положение урежда важни въпроси, свързани с икономическото и социално развитие на гражданите по време на кризата. Предвиждат се мерки за забавяния на плащания и заплати.

Така един от текстовете гласи: Не се налагат запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения, запори върху трудови възнаграждения и пенсии, обезпечителни мерки върху медицинска апаратура и оборудване, както и извършването на описи на движими вещи и недвижими имоти, собственост на физически лица, освен за задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и за вземания за трудови възнаграждения.

В чл. 120 б (1) е записано, че работодателят може при обявено извънредно положение да възлага на работника или служителя без негово съгласие да извършва временно надомна работа и/или работа от разстояние. В този случай се изменя само мястото на работа, без да се променят другите условия по трудовия договор.

В закона е разписана и мярката, съобщена от правителството, за подпомагане на бизнеса. По време на действието на този закон, но за срок не по-дълъг от три месеца, Националният осигурителен институт превежда 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. за лица, осигурени по чл. 4, ал. 1, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване от осигурители, отговарящи на критерии, определени с акт на Министерския съвет. Средствата се превеждат по банков път на съответния осигурител в срок до 5 работни дни въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта писмена информация.

блиц

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.