Home » Свят » Доказано: Яйцеклетката избира сперматозоида, а не обратното
Доказано: Яйцеклетката избира сперматозоида а не обратното

Доказано: Яйцеклетката избира сперматозоида, а не обратното

Яйцеклетката среща сперматозоида, настъпва оплождане, формира се бебе. Просто? Не точно! Запознайте се с понятието женска отзивчивост или свободата на избор на жените.

По-конкретно, женските яйцеклетки всъщност избират. Както вярва Скот Гилбърт, биолог по развитието в Колежа „Свартмор“, „яйцеклетката влиза в диалог със сперматозоидите, вместо да ги заключи“. Значи, оплождането всъщност не е състезание, а по-скоро честна надпревара.

След много изследвания също е доказано, че яйцеклетките са склонни да привличат определен вид сперматозоиди, ако им се даде възможност.

Развълнувани сме, че се натъкнахме на изследванията, които доказаха, че яйцеклетките могат да бъдат „претенциозни“ и да имат собствен избор, що се отнася до сперматозоидите.

Популярната представа – състезанието на сперматозоидите

Всяка двойка, която планира да разшири семейството си, е убедена, че сперматозоидът се втурва към яйцеклетката. Нека започнем от начало. Всички сперматозоиди са готови, яйцеклетката е най-здрава и тук започва състезанието! Както са ни учили в училище, милиони сперматозоиди се насочват към една яйцеклетка. Когато X среща X, резултатът е момиче, а когато X среща Y, е момче. И така, нека започнем процеса на отучване.

Женските яйцеклетки отказват да бъдат покорни. Те играят доминираща роля и избират собствен сперматозоид

Надпревара? О, чакайте! Това никога не е било състезание, тъй като победителят вече е определен. На прост език, яйцеклетката вече е избрала вида сперматозоид, на който ще позволи да влезе. Както изследва и обяснява ученият д-р Джоузеф Х. Надо, яйцеклетките не са покорни и послушни, а ключов играч в процеса на възпроизвеждане. И срещу разпространената представа, че сперматозоидите се състезават към яйцеклетката, може да се каже, че всъщност е обратното.

Както обясняват от изследователския институт Pacific Northwest, яйцеклетката е тази, която благоприятства или изхвърля сперматозоидите и прави сексуалният подбор на клетъчно ниво по-сложен. Странно е, но е вярно, че този очевиден процес през цялото това време е оценяван неправилно.

Как беше оправдан законът на Мендел?

Законът на Мендел по дефиниция е закон на сегрегацията. Нарича се още закон за наследяване, според който всеки родител носи 2 копия от всеки ген. Следващата стъпка е процесът на „случайно оплождане“, при който тези гени са разделени на случаен принцип в гамети, които носят само едно копие. Въпреки това, последните проучвания напълно отхвърлиха това убеждение. Д-р Надо провежда 2 отделни експеримента, които намекват за различна теория. Неговото намерение е било да създаде конкретни предсказуеми съотношения на геновите комбинации в потомството (въз основа на законите на Мендел).

Той обаче не успява да го постигне. Като част от експеримента си за пръв път дал на женски мишки един нормален и един мутантен ген, което увеличава шансовете да се развие рак на тестисите. Мъжките мишки са имали всички нормални гени. Резултатът е бил в съответствие със закона на Мендел.

Експеримент 2: Този път д-р Надо обръща размножаването. Той дава на мъжките мишки мутантния раков ген, докато женските имат всички нормални гени. И ето! Той с учудване вижда, че едва 27% са получили мутантната версия, докато са очаквали 75%. Това, което всички сме научили за нормалните и мутирали версии на DND1 при майката и бащата е абсолютно извън изчислението. Това, което той направи от всичко това, беше определено като неслучайно оплождане и доказва съществуването на механизъм, който позволява на яйцеклетката да избере сперматозоид с нормалния, вместо мутирания ген. В научно отношение го наричат „генетично предубедено оплождане“.

Какво означава това?

Д-р Надо дава основания за тази новооткрита теория. Той вярва, че може да има две възможности за това.

1. Привличането между сперматозоида и яйцеклетката до голяма степен включва молекулата на фолиевата киселина. Метаболизмът на витамин В или фолиевата киселина е различен в яйцеклетката и сперматозоида. Многото промени могат да бъдат решаващият фактор за привличането между тях.

2. Сперматозоидите вече присъстват в женския репродуктивен тракт, когато са насочени към яйцеклетката. Последната може да не е напълно развита през това време. Има вероятност яйцеклетката да повлияе на това клетъчно деление, така че нейните гени също да могат да бъдат добре пригодени към сперматозоида.

Надяваме се, че това прави картината малко по-ясна. Смятате ли, че тази информация трябва да бъде споделена по-широко?

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.