Home » България » Доц. Мангъров: Ако вярват, че така ще овладеят епидемията, се лъжат
Доц. Мангъров: Ако вярват че така ще овладеят епидемията се лъжат

Доц. Мангъров: Ако вярват, че така ще овладеят епидемията, се лъжат

„Ситуацията се развива така, както се случва с всяка една пандемия. През май са правени средно по 1150 теста, през юни – по 1650, като около 3 процента са положителни.

Инфекцията се държи под контрол, нищо особено не се е случило. Заразените хора не са болни, не много са в болница. В инфекциозни отделения се намират по 13 души. Повечето хора в болница са там от страх. Самата болница няма нищо против, защото носи доходи“.

Това каза инфекционистът доц. Атанас Мангъров, който завежда детското отделение в Инфекциозната болница, в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Тези които са истински болни, трябва да са в болници, другите – вкъщи, всички останали трябва да си живеят нормално.

Колкото до връщането от маските, това могат – това правят. Ако някой вярва, че така може да се овладее една въздушно-капкова инфекция, много се лъже. Този вирус, който е нов, рано или късно ще мине през всички нас, няма ваксина и лекарство и скоро няма да има. Ако организмът ни се срещне с болестта след това ще я разпознае и по-лесно ще я пребори. Антителата са азбуката на медицината“, допълни Мангъров.

„Не се наблюдава нищо по-различно при COVID-19 от при други вируси. Когато човек е болен, трябва да се изолира и да се пребори. Никакви лекарства не му действат, това е вирус. В някои случаи нещата могат да тръгнат накриво и човек да загине. Смъртността при тази инфекция не е по-висока от всички вируси, с които многократно са се срещали“, подчерта д-р Атанас Мангъров.

„Вирусът трябва да се лекува максимално щадящо, както се лекува всяка една вирусна инфекция. а не по този дърварски начин с антибиотици“, каза още той. „С времето той ще затихне“, убеден е доцентът.

Той обясни и за огнищата на заразата:

„Минаваме на дифузно разпространение на вируса. Това е нещо, което няма как да ни се размине“.

Прогнозата на Мангъров е, че ако спрем да играем на стражари и апаши, нещата ще минат по-леко. „Съгласен съм, че трябва да се ходи по барове и мачове. Всичките мечти на Щаба за милиционери в автобусите, това са глупости. Няма как да научим циганите да ходят с маски“, каза още Мангъров.

„Хората трябва да продължат да живеят нормално и колкото по-рано се отървем от страха, толкова по-добре за нас“, заключи той.

Източник: Марица

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.