Home » България » До 3 000 лв. глоба за трошка на пътя- ето кои санкции скачат десетократно
До 3 000 лв. глоба за трошка на пътя- ето кои санкции скачат десетократно

До 3 000 лв. глоба за трошка на пътя- ето кои санкции скачат десетократно

До 3 хил. лева глоба грозят шофьорите, които карат разбити коли или камиони по пътищата у нас. Това предвижда новият проект на Закона за движение по пътищата, който беше разделен на три части и качен за обществено обсъждане, пише “Монитор”.

В една от точките е записано, че “опасните технически неизправности“ ще се санкционират с 1500 лева. В този член, поставен под номер 219, влизат и камионите и автобусите, които не са укрепили товара си. Санкции ще има и за притежателите на леки автомобили, които имат неизправни спирачни и кормилни системи.

Там е предвидена същата глоба. С максимален размер на санкцията ще се наказват и водачите на превозни средства, които “имат въздействие върху околната среда, или могат да породят риск за други участници в движението по пътищата“, се казва още в закона.

Тълкуванието е, че старите коли, които тровят околната среда, нямат катализатори или пушат повече от нормалното, ще попадат под ударите на закона.

По-леките наказания са до 1000 лева и включват по-малки неизправности, отново касаещи околната среда и безопасността на останалите участници в движението.

Най-малката санкция пък е от 500 лева. Не е изключено обаче сборът им, когато се касае за много разбит автомобил, който създава опасност, да достигне и до 3000 лева. За да има максимална глоба при него трябва да са констатирани опасни, значителни и незначителни неизправности.

Те включват както развалени фарове, така и разтропана ходова част износени гуми, неработещи чистачки и други.

До момента наказанието за подобни повреди беше едва фиш от 50 лева. Минималната санкция обаче за разтропани автомобили вече скача десетократно и става 500 лева.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.