Home » Свят » Директор в „Пфайзер“ със скандално признание за ваксината им срещу Ковид-19:
Директор в "Пфайзер" със скандално признание за ваксината им срещу Ковид-19:

Директор в „Пфайзер“ със скандално признание за ваксината им срещу Ковид-19:

След първата Ковид-вълна през 2020 година всички очаквахме с отворени обятия „спасението“ – ваксината, която обещава да победи вируса-убиец.

Но се сблъскахме с коренно противоположни мнения по въпроса – от една страна на „науката“, а от друга – на скептиците, за които разработването на ефикасен препарат в толкова кратки срокове бе направо абсурдно.

В тази перспектива доста стряскащо е изказването на представител на „Пфайзер“ на изслушване в Европейския парламент преди часове.

Въпросното лице заяви, че ваксината на фармацевтичната компания срещу Covid-19 никога не е тествана за това дали спира предаването на вируса. Това става ясно от видео, публикувано от холандския евродепутат Роб Рус от групата на Европейските консерватори и реформисти, предава „Труд“.

След като „Пфайзер“ пусна двудозовата си ваксина в края на 2020 г., висши здравни служители и по света уверяваха, че тя ще спре предаването на болестта. По-късно това стана аргумент за въвеждане на ковод сертификатите и ограничаването на свободата на придвижване, за да се попречи на разпространението на пандемията.

„Въпреки че има инфекции при ваксинирани хора, почти винаги те са асимптоматични и нивото на вируса е толкова ниско, че е изключително малко вероятно – не невъзможно, но много, много малко вероятно, те да го предадат“, заяви през май 2021 г. Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания на САЩ, уверявайки, че препаратът неутрализира новия по онова време Делта вариант на коронавируса.

„Когато се ваксинирате, вие не само защитавате собственото си здраве и това на семейството си, но и допринасяте за здравето на общността, като предотвратявате разпространението на вируса. С други думи, ставате задънена улица за вируса“, добави Фаучи.

Джанин Смол Пфайзер

По време на изслушване в Европарламента тази седмица директорът на „Пфайзер“ за международните развити пазари Джанин Смол беше попитана по въпроса за предаването. По-конкретно, Смол трябваше да каже дали компанията е изследвала възможността за предаване, преди ваксината да бъде пусната на пазара и наложена от правителствата под предлог, че ще предотврати разпространението на вируса. Тя призна, че такова изследване не е провеждано, преди препаратът да бъде изпратен на пазара.

„Не. Бяхме принудени да се движим със скоростта на науката, за да разберем какво се случва на пазара“, гласеше отговорът на Смол.

Твоят коментар

About Natali Slavcheva

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.