Home » Топ новини » Д-р Стойчо Кацаров: Здравната ни система бездейства!
Д-р Стойчо Кацаров: Здравната ни система бездейства!

Д-р Стойчо Кацаров: Здравната ни система бездейства!

С изключение на служителите на РЗИ, останалата част от здравната система на България бездейства, разбра 365 Новини.

Това се дължи на забранените профилактични прегледи, планови операции и хората, които не посещават болниците заради страх, че могат да се заразят с COVID-19.

Това заяви д-р Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). В студиото на „Тази сутрин“ той бе категоричен, че системата ни без проблем може да издържи на натоварване, сравнимо с това в Италия.

Въпреки това като важен акцент д-р Кацаров изтъкна фактът, че поради това, че здравната системата не работи, много други заболявания не се лекуват.

Като пример той даде пациентите с онкологични проблеми.

„Всеки месец у нас се откриват по 3 хил. ракови случая. За 2 месеца това са хиляди случаи, които не се диагностицират и лекуват“, допълни той.

По думите му стана ясно, че има и сигнали за „размотаване“ на хората в болниците.

Д-р Кацаров сподели, че очаква извънредното положение да продължи и след 13 май, като обясни, че хора с други заболявания, извън коронавируса, могат да пострадат.

„Съобщават за починалите от COVID-19, но би трябвало да казват и колко хора умират, например, заради сърдечно-съдови заболявания”, изтъкна той.

Според него ефектът от масовото изследване ще доведе до изолация само на заразените с коронавируса.

„Няма гаранция, че ще се спазва карантината у дома. Но ако искаме да щадим здравната система, трябва да я пазим за тези, които наистина се нуждат от лечение“, коментира Кацаров.

По думите му мярката за блокиране на цели населени места е погрешна и обясни, че изпадаме в задънена улица.

„Имаме ли план за излизане от ситуацията, рискуваме ли да получим епидемичен взрив заради това, че твърде малко хора са преболедували, ако отменим по-рано мерките?“, запита той.

Източник: БТВ

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.