Водещите новини
Home » България » Д-р Петър Марков: Задава се цунами! До Коледа смъртните случаи от К-19 може да станат 7 пъти повече
Д-р Петър Марков: Задава се цунами! До Коледа смъртните случаи от К-19 може да станат 7 пъти повече

Д-р Петър Марков: Задава се цунами! До Коледа смъртните случаи от К-19 може да станат 7 пъти повече

До Коледа смъртните случаи от COVID-19 в България може да станат 7 пъти повече. Тази прогноза направи пред Нова телевизия д-р Петър Марков от Училището по хигиена и тропическа медицина в Лондон.

„В момента в България имаме основата на задаващо се цунами, пикът се задава тепърва. Не е гарантирано кога ще бъде“, предупреди епидемиологът.

Според него настъпването на пика зависи кога ще се вземат крути мерки, за да се блокира развитието на пандемията.

Зеленият сертификат дава възможност, когато обявим локдаун, той да бъде малко по-цивилизован. Става дума за хората, които са в нисък риск, а това са ваксинираните. Те ще могат доста по-спокойно да живеят в нормална среда. А тези, които нямат зелен сертификат и ваксини, ще бъдат ограничени. За да се пресече това нарастване на болните, може да се наложи пълно затваряне на страната, за да се ограничи пандемията, обясни д-р Марков.

Според него голямата разлика между България и Европа е високата степен на ваксинация в страните от ЕС. Там тя е достигнала над 70 процента. Така е стопирано масовото тежкото протичане на грипа и смъртността. При ваксинираните не умират хора, а у нас виждаме точно обратното, заяви д-р Петър Марков.

„От 1 месец насам имаме стръмно нарастване на заразените. Преди година по същото време имаше същото стръмно покачване. Тогава през ноември имаше много стръмно покачване на смъртните случаи и до Коледа станаха 7 пъти повече. Разликата е, че тогава започнахме от ниска база на заразени – около 200 на ден и около 17 на ден починали. А преди около месец бяхме над 2000 заразени на ден и над 100 смъртни случая на ден. Ако тези 100 смъртни случая, станат 7 пъти повече на ден до Коледа, разбирате какво се случва”, коментира д-р Марков.

По думите му това е сценарий при липса на контрол или при слаб контрол.

„Надявам се, че властите ще вземат мерки”, заяви д-р Петър Марков. Той обаче не каза кога ще е пикът на четвъртата вълна.

По думите му разпространението в момента е толкова голямо, че може да бъде наложен пълен локдаун на всички, а след като бъде овладяна малко вълната – само на хората без „зелен сертификат”.

По думите му в страните с висок процент ваксинирани дори да има лека вълна, не умират хора.

„Тази болест протича с много типични симптоми. Много са важни първите 7 дни. В рамките на тях се развиват усложненията”, обясни пулмологът д-р Петър Чипев.

Именно в първите 7 дни пациентът имал нужда от лекар, който да го прегледа и успокои.

„Според мен това е отговорът на въпроса защо са препълнени болниците. Очевидно не водим войната правилно”, заяви д-р Чипев.

Доц. Христо Хинков потвърди, че има опасност да се стигне до стряскащия брой смъртни случаи на ден. По думите му тенденцията към момента е, че увеличаваме броят на смъртните случаи.

„Това е големият проблем. Смъртността е мултифакторна, не се дължи само на COVID-19. Това е голям проблем на нашата здравна система”, обясни доц. Хинков.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: