Home » България » ЧЕЗ си тръгва, идва „Еврохолд“: Компанията, зад която стои Атанас Тилев, внесе документите за покупката на енергото
ЧЕЗ си тръгва идва Еврохолд

ЧЕЗ си тръгва, идва „Еврохолд“: Компанията, зад която стои Атанас Тилев, внесе документите за покупката на енергото

Компанията „Еврохолд“ внесе документите в Комисията за защита на конкуренцията след придобиването на дружествата на чешката енергийна компания ЧЕЗ в България, научи 365novini. Сделката за закупуването на активите на ЧЕЗ-България беше подписана на 20 юни.

Освен от антимонополния орган, тя трябва да бъде одобрена и от Комисията за енергийно и водно регулиране, което е и последната крачка преди придобиването на енергото в Западна България.

Както Lupa.bg първа писа, маститият бизнесмен от 90-те, близък приятел на ексразузнавача Бриго Аспарухов и личен банкер на покойния Андрей Луканов – Атанас Тилев, стои зад сделката.

Справка в официалните документи на „Еврохолд“ сочи, че зад акционерното дружество с множество миноритарни собственици, начело с Асен Христов, стои мътната фигура от 90-те години Тилев. Избягалият във Финландия и добил тамошно гражданство през 1997 г. бизнесмен държи консорциума „Дару“, който представлява огромен обръч от по-малки офшорни фирми, и който в действителност е големият акционер в „Еврохолд“.

Въпреки че „Еврохолд“ се представлява у нас от Христов и неговите съдружници, всъщност в надзорния и в управителния съвет присъстват имената на повече чужденци, отколкото българи – всички с общи бизнес връзки с Тилев. Компанията държи и почти целия капитал на голямото застрахователно дружество „Евроинс“ със седалище в търговския мегапарк в „Дружба-1“ в столицата.

Там „топлата връзка“ между София и Хелзинки е 66-годишната Мария Аврамова, чието име изскача или като представляващ, или като управител на всички горепосочени фирми у нас. Пикантната подробност е, че името на официалния представител на „Еврохолд“ Асен Христов е било заличено от регистрите като собственик на повечето от тях на 6 юни – само 2 седмици преди да бъде обявена сделката с ЧЕЗ.

Лупа

Твоят коментар

Твоята оценка
Твоята оценка
Общо гласували

About Елена Монева

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Кражбата от 365 Новини е забранена!!!