Home » Здраве » BG хапче печели 20 години живот на болни от рак
BG хапче печели 20 години живот на болни от рак

BG хапче печели 20 години живот на болни от рак

Ако светът открие лекарство против рака, това ще бъде събитие, излизащо извън мащабите за новина. И може да не се случи скоро.

В същото време обаче на пазара започнаха да се появяват препарати, които удължават живота в ремисия с години, макар и да не лекуват. Едно от тях е създадено у нас. БГ препаратът, дело на три поколения от фамилията Хаджиеви, тази година получи и европейски патент. А преди два дни авторите му взеха бг приза “Изобретател на годината”, съобщава Стандарт.

“Лекарства, които да прогонят напълно рака, няма. Нашата ваксина обаче удължава живота в ремисия до 20-25 г. Имаме пациенти, преживели пълноценно цялото това време, които накрая починаха от друго”, разказва доц. д-р Нася Хаджиева от ИСУЛ. В основата на ценното откритие лежат проучвания на баща й – проф. Спартак Хаджиев, посветил около 50 г. от живота си на това, да открие ваксина против най-страшното заболяване. Работата му продължават дъщерята Нася и внукът – доц. д-р Михаил Петров.

“Онова, което прави нашият продукт, е да стимулира имунната система сама да се справи с раковите клетки. На практика “учи” организма на нещо, което той е забравил по време на боледуването – да разпознава свое от чуждо”, разказва доц. Хаджиева. По нейните думи, когато тялото започва да припознава чуждото като свое, раковите клетки започват да растат. Малки количества от ваксината обаче най-често помагат на организма да се “ориентира” в ситуацията и да се справи с клетките нашественици

“Още през 50-те години баща ми започва своите изследвания на базата на данни от Пастьоровия институт, че онкоболните се повлияват много добре от БЦЖ-ваксината, поставяна на хората с туберкулоза”, разказва лекарката.

Изследванията му преминават през различни етапи, докато около 70-те години той създава първата наша ваксина, която бори успешно туморите. Впоследствие дъщерята и синът я модифицират. “По света има и други ваксини срещу рак, но уникалното при нашата е, че тя се състои от клетъчен и безклетъчен компонент. Това го няма другаде. Необходими са съвсем малки количества от лекарството, за да подейства”, разказва лекарката.

Самата ваксина се поставя подобно на манту което се прави на бебетата. Тя действа при всички видове рак и на всички етапи от заболяването. Естествено, както при всяка болест, колкото по-рано отиде пациентът, толкова по-големи са шансовете лекарството да му подейства благотворно. “Важното е да се знае, че това не е алтернативна медицина. Лекарството може да се прилага в комбинация с други видове терапия. Ние винаги съветваме пациентите първо да преминат етапите на лечение, предписани им от лекар, и едва тогава да се обърнат към нас”, казва доц. Хаджиева. Ако се налагат операция, химио- или лъчетерапия, пациентът първо трябва да измине “пътечката”, начертана му от онколога, и едва тогава да си постави ваксината. Така на практика тя става част от имунотерапията.

Ако обаче поради възраст, съпътстващи заболявания или някаква друга причина болният не може да се подложи на операция, има вариант да започне и направо с ваксината. В момента тя се поставя в кабинетите на Хаджиеви в София и Пловдив.

“Водим статистика на това колко души са минали през тях – до момента са малко повече от 10 000. С някои вече не поддържаме връзка, защото са минали пет и повече години, други се обаждат редовно или се връщат. Познаваме всичките си болни лично”, разказва лекарката. Още докато се борели да регистрират европатента, към тях се обърнали най-различни чужди клиники, които искат да внедрят ваксината и да я прилагат при своите онкоболни. Сред тях има болници от Гърция, Хърватска и няколко германски клиники. Сега вече бг откритието може свободна да бъде пуснато в употреба по целия свят. Всъщност битката за европейски патент стартира още преди десетина години.

“За пръв път подадохме документи през 2003 г. Наложи се на няколко пъти да модифицираме лекарството и да прилагаме нова документация. Онова, което всъщност Европа ни противопостави като вече съществуващ медикамент, бе откритието на баща ми от 70-те години”. Наложило се да се борят срещу по-ранни модификации на собственото си лекарство, преди да се сдобият със запазената марка.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.