Home » България » Без вяра, обич и доброта няма напредък в нищо – Ванга
Без вяра обич и доброта няма напредък в нищо – Ванга

Без вяра, обич и доброта няма напредък в нищо – Ванга

Вангелия Гущерова, известна като Баба Ванга, Леля Ванга, Петричката врачка или Ванга гледачката е най-прочутата не само в България, но и по света българска ясновидка.

Родена е на днешната дата през 1911 г. в Струмица. Много са тези, които я определят като велик човек, като знак на цяла епоха, като световен феномен.

А в детството си тя е била съвсем обикновено момиче и не проявявала никакви особености. Обичала да си играе на лечение и предписвала на приятелите си разни „лечебни“ треви. През 1923 г. баща ѝ Пандо Сурчев със семейството си отишъл за малко да живеят в неговото родно Ново село, тъй като в Струмица изпаднал в крайна бедност. Там на 12-годишна възраст Ванга загубва зрението си вследствие на внезапна буря, при която е грабната от силен вятър и по-късно, след дълго търсене бива открита, затрупана с камъни и пръст в една нива.

От 1925 г. живее в дом за слепи в град Земун, където прекарва три години. След смъртта на втората си майка, Ванга се прибира вкъщи, за да се грижи за по-малките си братя и сестри.

Тогава започва да проявява своите пророчески способности, като най-напред помага на баща си да намери открадната от стадото му овца. Става особено известна през годините на Втората световна война. Отчаяни хора, загубили връзка с близките си, отивали при Ванга с надеждата да ги успокои или да им каже къде се намират лобните им места. Необичайните си способности пророчицата обяснява с присъствието около нея на особени невидими същества, чийто произход не може да обясни. Споделя и за съществуването на извънземни раси, които били населявали и Земята.

Пред дома й в Петрич започват да се образуват огромни опашки от нуждаещи се от помощта й хора.

Същото е и по-късно, когато се премества да гледа в местността Рупите. Ванга не деляла хората. И помагала на всички. Затова и днес почитта към нея не секва – заради добрините, които е сторила приживе на другите, за подкрепата, която им е давала.

Тайнства и мистерии витаят непрекъснато около прочутата пророчица и приживе, и след кончината й на 11 август 1996 година. Те са свързани с нейната неповторима дарба да предрича какво ще се случи. Появяват се какви ли не обяснения за способността й да вижда в бъдещето. От друга страна е реалността – помага на десетки хиляди хора, кръщава близо 5000 деца.

Сред най-популярните пророчества, приписвани на Ванга, са смъртта на цар Борис III, разпадането на Чехословакия и на Съветския съюз, връщането на Симеон Сакскобургготски, но не като цар, потъването на подводницата „Курск”, атентатите от 11 септември 2001 година в САЩ.

Успява с много отдаденост, огромно желание и несломима вяра да вдигне и освети през 1994 г. църквата „Света Петка” в местността Рупите, където приема хората през последните години от живота си.

Българският Йерусалим. Земен рай. Прекрасно кътче за отдих и уединение. Най-красивото място за молитва. Оазис на спокойствието и смирението. Това са част от определенията на посетители и миряни за манастирския комплекс “Ванга”. Рупите се превръщат в предпочитано място за кръщенета и венчавки, тук идват хора от цял свят. Това е знак, че Ванга и нейната невероятна дарба, както и готовността й да помогне на всеки не са забравени.

Ето някои от мислите на пророчицата:

„Не плачете за мъртвите! Те не обичат да се плаче за тях. Това да го знаете от мен”.

„Не се карайте за имоти, алчността ще погуби света”.

“Не можеш да забогатееш в Рупите – тази земя е попила човешката мъка и болка. Аз затова с моите пари построих църква, дадох ги в Божите ръце, за да служат на вярата, когато си ида. На Рупите ще стане още по-хубаво. До църквата ще се направи женски манастир, ще има дървета, парк с плачещи върби, явори, тополи… До извора ще има и санаториум. А в храма ще идват хора от всички вери. Тук ще стане втори Йерусалим!”.

“Вулкан е затрупал цял един град под земята в Рупите. В него е имало много храмове, а на един от тях – кръст от злато, 24 метра висок. На Рупите е съществувал древен град – Петра, в който е имало много храмове, с кубета от злато”.

“В България има много злато и един ден то ще бъде открито. Един ден хората ще намерят под земята златен град, благодарение на който ще узнаят много за миналото си”.

“Богатствата излизат на повърхността на земята не когато ние ги търсим, а когато е отредено. Не търсете заровено злато – то носи проклятие”.

“Алчността ще погуби света”.

“Парите са средство за живот – използвайте ги всеки ден. Който ламти за пари, не е щастлив. Те никога няма да му стигат. Който краде, за здраве ще плаче. Не се карайте за къщи, не се карайте за имоти. Огън да ги гори къщите, ако няма мир и любов в тях”.

“Тази църква я гледам от 1941 година. Тази църква е моят живот, а моят живот е много тъжен и скръбен. Моят живот е тежък и тъмен… Тази църква е моята щерка, моят син и сън за моя живот. Сърцето ми плаче сега, като я гледам…”.

“Да укрепите вярата си, да се обичате и да сте добри един към друг, защото без тези три неща няма напредък в нищо”.

“Господи, даде ми голяма слава, но и голям кръст…”.

„Не се карайте, обичайте се, че всички сте мои деца”.

 

Източник: Кмета

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.