Водещите новини
Home » Живот » Българският Хачико: 40 дни куче пази гроба на починал мъж
Българският Хачико: 40 дни куче пази гроба на починал мъж

Българският Хачико: 40 дни куче пази гроба на починал мъж

Сподели новината
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

40 дни куче неотлъчно пази гроб на наскоро починал човек. Емоционалната история се развива в старозагорското село Дъбово.

Преди повече от месец мъж от селото умира и е погребан в местния гробищен комплекс. На жители на Дъбово започва да прави впечатление, че всеки ден едно куче отива и ляга на гроба на починалия. Появява се информация, че то тъжи по изгубения си стопанин.

„Кучето наистина дни наред стои на гроба и не мърда от там. Говорих с вдовицата на мъжа, която ми каза, че това не е тяхното животно“, обясниха пред „България днес“ от кметството в Дъбово, като не могат да си отговорят защо четириногото избира всеки ден да лежи на едно и също място в гробището.

Разпространена снимка в социалните мрежи разчувства мнозина, като се чуха и призиви кучето да бъде спасено и нахранено. Вече са организирани кампании за набавянето на храна, не са малко и хората, които искат да го осиновят. Има и доброволци, които отиват лично на място, за да занесат ядене на кучето и за да се уверят в истинността на историята, като остават поразени от животинската преданост.

Историята на животното от Дъбово прилича на тази на световноизвестния му събрат Хачико.

Фермер решава да подари малко куче на професор Хидесабуро Уено, работещ в Университета в Токио. Стопанинът му дава името Хачико (Осмият). Професор Уено всеки ден пътува с влака на работа и кучето го изпраща сутрин, а след това се връща да го посрещне на гарата точно в 5 часа следобед.

На 21 май 1925 г. Хидесабуро Уено получава инфаркт и умира. По това време Хачико е на 18 месеца. На този ден кучето дълго чака стопанина си, който никога не идва. Въпреки това Хачико продължава да го чака всеки ден, пристига в 5 часа следобед и седи до късно.

Прави го в продължение на 9 години и се превръща в символ на преданост и постоянство. Хачико умира на 8 март 1935 г. и е погребан до покойния си господар. По-късно му е издигнат паметник.

About Натали Славова

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.