Home » България » България осеяна с некролози на Тато (Снимки)
некролози на Тато

България осеяна с некролози на Тато (Снимки)

Некролози на Тодор Живков бяха разлепени в различни градове на страната през последните дн, научи 365novini. Поводът е – че на 5 август се навършиха 21 години от смъртта на някогашния първи партиен и държавен ръководител на България.

Жалейки за Тато се появиха в Дупница, Кюстендил, Смолян, София, Несебър, Варна. Те са различни, но общото помежду им е, че на всички тях се изтъква „огромната роля в българската история на Тодор Живков”.

некролози на Тато

На възпоменанието са отбелязани годините на раждане (1911) и смъртта му (1998), както и че от 1956 до 1989 г. е бил начело на БКП и НРБ.

„В една безпристрастна история Живков ще бъде звезда, защото за своята България като Ботев докрай изгоря“, се казва една от жалейките, подписана от инж. Петко Коцев, който се е определил като „Човек от народа“, и от симпатизанти от Смолян.

Инж. Петко Коцев е чел това свое авторско стихотворение на честване на рождения ден на Тодор Живков в Правец през 2002 г. Поетът инженер заявява, че не е член на никоя партия, но докато е жив ще почита Тато.

Отдавна отреченият култ към Живков обаче продължава да има своите почитатели. Няколко години ликът на някогашния Първи посрещаше и изпращаше гостите и местните жители на Несебър и Слънчев бряг. Образът на бившия държавен глава бе издигнат върху билборд, поставен на пътя Несебър-Слънчев бряг. „Тодор Живков … дългогодишен ръководител на майка България!“, гласеше надписът на билборда.

Автор на помпозното възпоменание бе 50-годишният Дочо Дочев от Несебър, който не може да превъзмогне носталгията си по отминалите времена. Две години подред Дочев плащаше за поставянето на билборд в чест на Тодор Живков.

През 2011 г. партийният вестник на БСП „Дума“ публикува друго стихотворение написано за 90- годишнината от рождението на Тато на същия инж. Петко Коцев, сега автор на един от новите некролози:

За него битуват легенди… Дошъл преди век на света на 7 септември във Правец. След време оглави властта. През ерата „Живков“ народът превърна в рай свойта страна, построи стотици заводи, на запада грабна ума. Със свойта продукция бяхме известни далеч по света, задминахме мощни държави, а днеска сме бедна рая…

Разграбиха всички богатства, що хищно око им съзря, и днеска живеят в палати, смениха строй, герб, знамена. В едно не успяха обаче – Живков се върна дома, макар и с разклатено здраве, и по-късно напусна света.

Но въпреки че бе детрониран той си остана звезда, защото бе син на народа, за честните хора – баща.

лупа

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.