Home » Живот » Арменец без документи стана татко, но не може да припознае детето си
татко не може да припознае детето си

Арменец без документи стана татко, но не може да припознае детето си

Арменецът Нарек Оганисян, който от 6-месечната си възраст живее в България, но няма документи за самоличност, стана баща, научи 365novini

Приятелката му Маргарита Манова го дари с дъщеричка, която нарекоха Марая. Бебето проплака в болница „Св. София“ миналата седмица и тежи 3,380 кг.

Щастието на двамата влюбени обаче е помрачено от факта, че Марая не може да бъде припозната от баща си, а Маргарита според българските закони е самотна майка, пише „Струма“.

„Едно наистина с радост и любов чакано бебе ще се води без баща, който съществува и иска да се грижи за него, и със самотна майка. Тежи ми наистина много“, споделя с болка Маргарита.

Нарек идва с майка си и други роднини в България, когато е бебе, учи основно образование в СУ „Д-р Петър Берон“ в Перник, а по-късно завършва строителната гимназия, но няма диплом, защото няма гражданство, няма документи за самоличност, а само акт за раждане в Ереван, Армения. В Радомир се запознава с Маргарита, където са съседи и израстват заедно от деца, а от 6 години живеят на семейни начала.

Преди година, точно преди великденските празници, съдбата на Нарек от Радомир разбуни духовете не само в града, където е израснал, но и в страната. Тогава 23-годишният младеж при рутинна проверка на полицията е задържан за липса на лични документи и е закаран в центъра за нелегални имигранти Бусманци. Задържан е по учредения режим на краткосрочно настаняване, чието единствено законово основание е „неустановена самоличност“.

Престоя си там Нарек определи като затвор. След като през 2017 година е била въведена правната норма на лице без гражданство в Закона за чужденците, Нарек е подал молба за получаване на такъв статут в дирекция „Миграция“, но му е бил отказан. Следват месеци на тревоги да не бъде екстрадиран от страната и върнат в Армения, където не познава никого, няма близки, не знае и езика.

Водят се дела и оттогава Нарек през две-три седмици отива в отдел „Миграция“, където му издават поредния документ за временно пребиваване.

„Нарек е български гражданин по всички естествени и житейски закони, за съжаление обаче по нормативните той е незаконно пребиваващ в единствената страна, която счита за своя – България“, бори се за любимия Маргарита.

Сега щастливият баща няма право детето му да носи неговото име и законно да се грижи за него. И докога никой не може да каже…

Лупа

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.