Home » Топ новини » Алчност без граници: Банки глобяват 15 лв. и за 1 стотинка просрочие
Банки глобяват 15 лв. и за 1 стотинка просрочие

Алчност без граници: Банки глобяват 15 лв. и за 1 стотинка просрочие

Банките са като чувала на Дядо Коледа – винаги могат да ви изненадат, но не с подарък, а с поредната такса, научи 365novini. Промените в цените на услугите им започнаха през юни и продължиха през октомври.

Например банка, която оперира в България, е решила да сложи такса от 3 лева, ако някой иска да си изтегли собствени пари от собствената сметка! Това се случва, ако отидете в банковия клон и поискате услугата от служителка на гише.

В същото време таванът на сумата, която можете да изтеглите от банкомат, се е увеличил от 400 на 1000 лева на ден. Ако устройството е собственост на същата банка, таксата е 30 ст. Само че банкоматът не дава наведнъж 1000 лева, а 800, като допълнително трябва да се изтеглят още 200. Така тегленията стават две – за 60 ст.

Но ако уредът е на друга банка, то за едно теглене може да ви вземе до 1,50 лева.

Промяната показва, че банките правят всичко възможно да намалят офисите и служителите си, като накарат хората все повече да се справят сами.

Друга кредитна институция пък взема по 3 лева месечно за обслужване на сметка, ако клиентът няма дебитна карта. Но ако има – таксата пада на 2 лева.

Внимавайте и с кредитната карта. Защото може да ви одрусат с 15 лева наказателна такса дори и за 1 ст. просрочие. Има такива клаузи в договори, които може и да не сте прочели и да ги разберете едва когато се окажете потърпевш.

Затова, ако не сте проверили колко ви вземат за обслужването на сметките, кредитните и дебитните карти, транзакциите, плащането на битовите сметки и други операции – не е зле да го направите, за да предотвратите разходи, които може да си спестите.

Потребителите да видят кои услуги най-често ползват и ако те са много поскъпнали, да си сменят банката, съветват експерти.

Печалбите в банковия сектор продължават да растат, като за деветте месеца на 2019 г. достигат 1,27 млрд. лв., по данни на БНБ. Това е с около 50 млн. лв.повече от същия период на 2018 г.

Годишният ръст на дохода от такси е 4,9%, до 826 млн. лева. Отчита се обаче забавяне, като увеличението спрямо предходното тримесечие е 0,15%. Така че вероятно банките ще се опитат да наваксат. Още повече, че от декември ще трябва да се съобразяват с новите европейски правила, според които таксите за евровите преводи се изравняват с тези при левовите.

Кредитните институции се опитват и да свиват административните разходи. За деветте месеца те са 1,23 млрд. лв., което е с 10 млн. лв. по-малко от миналогодишните.

Лупа

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.