Home » Топ новини » Алчност без граници: Банки глобяват 15 лв. и за 1 стотинка просрочие
Банки глобяват 15 лв. и за 1 стотинка просрочие

Алчност без граници: Банки глобяват 15 лв. и за 1 стотинка просрочие

Банките са като чувала на Дядо Коледа – винаги могат да ви изненадат, но не с подарък, а с поредната такса, научи 365novini. Промените в цените на услугите им започнаха през юни и продължиха през октомври.

Например банка, която оперира в България, е решила да сложи такса от 3 лева, ако някой иска да си изтегли собствени пари от собствената сметка! Това се случва, ако отидете в банковия клон и поискате услугата от служителка на гише.

В същото време таванът на сумата, която можете да изтеглите от банкомат, се е увеличил от 400 на 1000 лева на ден. Ако устройството е собственост на същата банка, таксата е 30 ст. Само че банкоматът не дава наведнъж 1000 лева, а 800, като допълнително трябва да се изтеглят още 200. Така тегленията стават две – за 60 ст.

Но ако уредът е на друга банка, то за едно теглене може да ви вземе до 1,50 лева.

Промяната показва, че банките правят всичко възможно да намалят офисите и служителите си, като накарат хората все повече да се справят сами.

Друга кредитна институция пък взема по 3 лева месечно за обслужване на сметка, ако клиентът няма дебитна карта. Но ако има – таксата пада на 2 лева.

Внимавайте и с кредитната карта. Защото може да ви одрусат с 15 лева наказателна такса дори и за 1 ст. просрочие. Има такива клаузи в договори, които може и да не сте прочели и да ги разберете едва когато се окажете потърпевш.

Затова, ако не сте проверили колко ви вземат за обслужването на сметките, кредитните и дебитните карти, транзакциите, плащането на битовите сметки и други операции – не е зле да го направите, за да предотвратите разходи, които може да си спестите.

Потребителите да видят кои услуги най-често ползват и ако те са много поскъпнали, да си сменят банката, съветват експерти.

Печалбите в банковия сектор продължават да растат, като за деветте месеца на 2019 г. достигат 1,27 млрд. лв., по данни на БНБ. Това е с около 50 млн. лв.повече от същия период на 2018 г.

Годишният ръст на дохода от такси е 4,9%, до 826 млн. лева. Отчита се обаче забавяне, като увеличението спрямо предходното тримесечие е 0,15%. Така че вероятно банките ще се опитат да наваксат. Още повече, че от декември ще трябва да се съобразяват с новите европейски правила, според които таксите за евровите преводи се изравняват с тези при левовите.

Кредитните институции се опитват и да свиват административните разходи. За деветте месеца те са 1,23 млрд. лв., което е с 10 млн. лв. по-малко от миналогодишните.

Лупа

Твоят коментар

Твоята оценка
Твоята оценка
Общо гласували

About Елена Монева

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Кражбата от 365 Новини е забранена!!!