Водещите новини
Home » България » Адвокат Екимджиев: В България съдилищата не защитават гражданите, а мутрите!
Адвокат Екимджиев: В България съдилищата не защитават гражданите

Адвокат Екимджиев: В България съдилищата не защитават гражданите, а мутрите!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

”България е вече категорично начело сред страните, които се провалят и довеждат до осъдителни присъди на ЕСПЧ, които плащаме всички ние, защото мафията във властта използва съдилищата като свои.”

Коментарът направи адвокат Михаил Екимджиев във връзка с информацията, че страната ни е сред най-осъжданите държави в Европа по нарушаване на основни човешки права, според данни от статистика на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за 2020-а година.

Според него е много тъжно, че едни политически пигмеи в парламента ни правят за смях пред Европа

Адвокатът обясни пред БНР, че смисълът от този Европейски съд е не толкова да присъжда обезщетения на конкретни лица, колкото чрез натиска, който осъществява съдът и органите на Съвета на Европа, да се премахват причините, водещи до такива осъдителни решения:

„Това става с промени в съдебните и административните практики, които предполагат добра политическа воля за преустановяване на такива дълготрайни системни проблеми. Тук е най-тъжното заключение, че България устойчиво не проявява воля да коригира своето законодателство, че правата на гражданите да бъдат по-защитени. И това става по простата причина, че в България съдилищата не защитават гражданите, а мутрите“.

По думите му, ако го нямаше ЕСПЧ, България щеше да е на нивото на Беларус или на някоя от средноазиатските бивши републики на СССР:

„Ако имаме добри закони и добри съдебни и административни практики, много по-малко дела ще преминават през този национален филтър, за да стигнат до съда в Страсбург. Парадоксът е, че точно в резултат на осъдителни решения на ЕСПЧ в България понякога се променят закони и практики, а не в резултат на разумна воля и последователна политика на държавата“.

Михаил Екимджиев беше категоричен, че в България конституционализмът, разбиран като защита на основните права и свободи, не върви през националните съдилища, а идва в резултат на решения на ЕСПЧ.

Адвокат Екимджиев коментира приетия законопроект за въвеждане на фигура на специален прокурор, който да разследва главния, като поредна имитация и негоден опит:

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.