Home » Здраве » 5000 бактерии дневно се лепят по ръцете ни
5000 бактерии дневно

5000 бактерии дневно се лепят по ръцете ни

Експертите отбелязват, че около 90% от хората не знаят как да мият правилно ръцете си и затова са по-податливи на зарази и боледуват повече, научи 365novini.

Малцина знаят, че всеки ден по около 5000 вида различни бактерии виреят върху ръцете ни, а много от тях са способни да причинят сериозни, а понякога и смъртоносни заболявания. Затова към ръцете трябва да се подхожда с нужната грижа и да не се пренебрегва процедурата по измиването им.

За начало трябва да премахнете от пръстите си всички пръстени, под които може да се натрупа мръсотия. Бижутата трябва да се измиват добре и едва след това да се пристъпи директно към процедурата. На ръцете трябва да нанесете сапун, да го разпенвате с малко вода и да миете ръцете си поне 20-30 секунди, като обръщате внимание не само на дланите, но и на задната част на ръката, както и на пролуките между пръстите и ноктите. След това сапунът трябва да се отстрани добре с течаща вода.

После избършете ръцете си в суха кърпа или хартиена кърпа за еднократна употреба. Между другото има специални изисквания за чистотата на кърпите: не забравяйте да ги сменяте приблизително на всеки 3 дни, тъй като бактериите, например E. coli, лесно се размножават върху тях. Трябва да се отбележи и за тези, които обичат да използват антисептици за ръце, че тези продукти не заместват измиването, защото те просто не могат да се справят с всички микроби. Да, понякога помагат, ако нямаме възможност да измием ръцете, но ако имаме избор, лекарите препоръчват винаги да избираме сапуна и водата.

ретро

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.