Home » Топ новини » Журналистът Васил Иванов разкри нови фрапиращи нарушения в пазарджишката болница ВИДЕО
Журналистът Васил Иванов разкри нови фрапиращи нарушения

Журналистът Васил Иванов разкри нови фрапиращи нарушения в пазарджишката болница ВИДЕО

През септември разследване на журналиста на Нова телевизия разкри скандални нередности в държавната болница в Пазарджик, припомня 365novini.  Там, докато сестрите протестират заради ниски заплати, един кардиолог получава 57 000 лева месечна заплата.

Оттогава в медията са получени сигнали и за други сериозни нарушения. Става дума за фалшиви ТЕЛК решения, за които директорът Васил Вълчев получава сигнали от години, но не предприема нищо.

ТЕЛК-овете за цялата област се издават от две комисии. И двете са към държавната болница в Пазарджик и са на подчинение на директора Вълчев, както и лекарите в тях.

Оказва се, че председателите и на двете комисии са с увреждания и са получили ТЕЛК решения от собствените си комисии. Председателят на едната от тях – д-р Снежана Кабаджова, е със 75% увреждане. Имала калцификат в мозъка и не можела да пази равновесие.

На живо обаче се оказва, че няма никакъв проблем с равновесието. Така, освен заплатата си в болницата, тя получава отделно 470 лева месечна пенсия за инвалидност.

Наред с това, ТЕЛК решението й е пожизнено, каквото много рядко се издава. Това означава, че не трябва да се явява на комисия през две години, както трябва да правят 95% от хората с увреждания у нас, включително и тези с ампутирани крайници.

Пожизнено е ТЕЛК решението и на председателя на другата ТЕЛК комисия в лечебното заведение. И то е издадено от собствената му комисия. Така, освен заплатата си, д-р Ангел Генов получава 400 лева инвалидна пенсия.

Неговото увреждане е загуба на слуха – 57%. За да чува трябва да ползва слухов апарат и, според написаното от колегите му, може да чуе само звук с височина над 85 децибела. Тоест според стандартите не може да чуе нормален говор от половин метър. На практика е глух.

След проверка обаче става ясно, че това съвсем не е така и лекарят чува без проблем името си. Преди време една от лекарките в болницата и бивш член на ТЕЛК разбира за случая и сигнализира.

„В болницата се говореше и оттам разбрах. Взех нещата в свои ръце. Успях да взема ТЕЛК решенията и ги ксерокопирах. Оказа се, че всичко е истина”, заяви д-р Димитрия Чалъкова, бивш член на ТЕЛК.

Директорът на болницата Васил Вълчев не обръща внимание на случая, въпреки че, както се убедихме, без негово знание в тази болница нищо не се случва. Не се прави дори проверка.

Всъщност прави едно единствено нещо – през 2016 година самият той се явява на ТЕЛК комисия пред споменатите свои подчинени, също с увреждания по документи и получава от тях пожизнено ТЕЛК решение за 82% увреждане, както и инвалидна пенсия от 715 лева, която получава допълнително към заплата си като директор на болницата.

Сред заболяванията, вписани в решението, е и скъсан ахилес. Има много спортисти, които след такава травма се възстановяват напълно и продължават да се състезават. Друга от диагнозите му е сменена тазобедрена става. При положение че, когато се сменя ставата, състоянието на пациента не се влошава, а точно обратното – подобрява се.

Така, директорът на болницата Васил Вълчев се оказва с 82% нетрудоспособност заради диагнозите, записани в решението на комисията, съставена от подчинените му лекари.

Практиката показва, че хора с такъв процент увреждания обикновено са в инвалидни колички или на легло. А само преди 2 месеца, когато се срещнахме, за да говорим за аферата с поставяне на стентове в управляваната от него болница, директорът Вълчев изглеждаше във видимо добра физическа форма.

И така с ТЕЛК решението му пред нас, два месеца по-късно отново бяхме пред болницата. Пред камерата ни той категорично отказа да говори за тези нарушения, а шофьорът му грубо изблъска екипа ни и качи директора обратно в колата.

След разследванията на Нова телевизия прокуратурата започна мащабно разследване. Различни институции коментираха случая, с изключение на Министерството на здравеопазването.

Блиц

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.