Водещите новини
Home » България » Живущите в сгради отпреди 2007-а трябва сами да намерят фирма за паспорт на сградата
Живущите в сгради отпреди 2007-а трябва сами да намерят фирма за паспорт на сградата

Живущите в сгради отпреди 2007-а трябва сами да намерят фирма за паспорт на сградата

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Домсъветите или етажната собственост жилищните блокове, както и собствениците на едно- и многофамилни къщи, строени преди 2007 г. сами трябва да намерят фирма, която да изготви техническия паспорт на сградата, съобщи инж. Живко Канев, началник отдел „Контрол на строителството и въвеждане в експлоатация“ към община Пловдив.

Според това дали въпросната сграда има, или няма проект, цената за РЗП е между 3 и 8 лева на кв. метър, предаде Plovdiv24.bg. Ако няма проектна документация, наетата фирма ще трябва да направи конструктивно обследване. Цената зависи и от това дали ще се наложи да се прави архитектурно заснемане и енергийно обследване на сградата.

Срокът за съставяне на технически паспорт е между 15 и 30 дни. Експертите обясняват, че за съществуващите сгради, въведени в експлоатация след 1 септември 1999 г., може да се извади технически паспорт без извършване на обследване на строежа.

Технически паспорти трябва да притежават всички сгради, строени преди 2007 г., включително и в селата. В тях се съдържа информация за: мeхaничнo cъпрoтивлeниe, уcтoйчивocт, бeзoпacнocт при пoжaр, хигиeнa, здрaвe, oкoлнa cрeдa, дocтъпнocт и бeзoпacнocт при eкcплoaтaция, зaщитa oт шум, икoнoмия нa eнeргия и тoплocъхрaнeниe, уcтoйчивo изпoлзвaнe нa прирoднитe рecурcи.

ГЕРБ готвят най-големият обир в историята на България, наречен „Технически паспорт за сгради“

Със затоплянето на времето се очаква интересът да бъде завишен, каза пред репортер наинж. Емил Бойчев, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране Пловдив. Крайният срок за изгoтвянe нa тeхничecки пacпoрти нa cгрaдитe e 31 дeкeмври 2022 гoдинa. Те се издават в три екземпляра, единият от които се представя в общината, която пък е длъжна да поддържа регистър.

В списъка са включени 5245 технически паспорта на нови строежи – високо строителство и съоръжения на техническата инфраструктура, както и стари, които пък са участвали по национална или европейска програма за саниране на сградите. От общата бройка едва 45 са на стари обществени и частни домове.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.