Водещите новини
Home » България » Здравният министър с извънредно искане за новия състав на НО…
Здравният министър с извънредно искане за новия състав на НО...

Здравният министър с извънредно искане за новия състав на НО…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Министър Костадин Ангелов постави изискване парламентът още днес да даде имената на кандидатите за членове на Националния оперативен щаб (НОЩ).

Новината дойде след като по-рано през деня премиерът в оставка Бойко Борисов съобщи, че е казал на Ангелов да поиска от депутатите да вземат решение дали ще закрият настоящия щаб или ще изберат нов.

Наскоро правителството неочаквано реши да закрие НОЩ, без да каже причината за решението си. Министърът обаче коментира, че това е логично решение, обусловено от това, че кабинетът е в оставка, а следващият е в правото си да създаде нов орган за управление на кризата. Все пак, след масовото недоволство – и от обществото, и от лекари, и от политици, щабът беше възстановен.

А по-късно Борисов отхвърли като неверни твърденията, че решението му за закриване на Щаба е било продиктувано от реваншизъм. На въпрос дали възстановяването е станало с издадено решение, премиерът в оставка отговори, че „чисто юридически“ правителството няма право „да подписва“.

„Ако наистина смятате, че НОЩ е орган, който може да управлява ефективно пандемията в България, много моля, дайте вашите предложения за членове по начина, по който ги заявихте в кулоарите на Народното събрание“, каза днес от парламентарната трибуна Ангелов, цитиран от БТА.

Той припомни, че още в първия ден на парламента са били изказани мнения, че хирурзи не могат да управляват пандемията (става дума за председателя на щаба проф. Венцислав Мутафчийски – б.р.).

„Аз твърдя, че пандемията до момента се управлява успешно и това е видимо за всички“, посочи Ангелов и допълни, че е имало твърдения, че за членове на НОЩ трябва да бъдат изведени професионалисти, инфекционисти, епидемиолози.

„Нека да бъдем отговорни към българските граждани“, апелира Ангелов, след което настоя НС вземе решение за членове на НОЩ.

„Можем заедно да покажем, че обединени наистина мислим и правим това, което говорим, а не само говорим“, подчерта той.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.