Home » България » Здравният министър с горещи новини за здравето на всеки българин
Здравният министър с горещи новини

Здравният министър с горещи новини за здравето на всеки българин

Става дума за предложенията за нов здравноосигурителен модел, научи 365novini.

Искам да обясня защо се налагат новите промени. Законодателството от 2009 година е направено с най-добри чувства. За съжаление през годините системата започна да се пропуква. Нас най-много ни интересува пациентът. В последните години нито пациентите са доволни, нито лекарите са доволни, нито министерството е доволно. Това е целта за преструктурирането на здравната система. Това обяви в ефира на bTV министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който разкри подробности за предложения днес нов здравен модел.

„Ние запазваме солидарния модел. Искаме обаче българските пациенти да могат сами да определят кой да управлява техните здравноосигурителни вноски. Те категорично остават 8%. Искаме още българските граждани да могат да взимат информирани решения къде и кой да ги лекува. Ние предлагаме демонополизация на НЗОК.

Това означава, че касата ще се конкурира с частните здравни фондове. Пациентът ще може сам да избира здравния фонд, в който да се осигурява. НЗОК ще стане равнопоставен играч на частния пазар. Хората ще могат доброволно да се осигуряват в НЗОК. Това досега не беше възможно. Всичко това ще доведе до конкуренция и между болниците. Искам да обясня, че избор ще имат абсолютно всички граждани – и тези, които ги осигурява работодателят, и държавните чиновници, и пенсионерите“, разкри министър Ананиев.

„Основният пакет от медицински и дентални дейности ще се одобрява от министъра на здравеопазването и съсловните организации. Този пакет ще е основен и ще важи за всички здравни фондове. Ще има базови цени, под които няма да може да се пада. Това ще важи за сключването на договори между фондовете и болниците. Така лечението на българските граждани ще бъде гарантирано и успешно. Фондовете няма да имат никакво право да подбират своите вложители и да ги селектират. Така ще се получи една осреднена здравна вноска. Ще има възможност фондовете да предлагат различни предложения за допълнително здравно осигуряване, които не попадат в основния пакет. Това също ще доведе до конкуренция между здравните фондове. Например, някъде ви искат кешово плащане, а вашият фонд ще може да ви предложи да поеме тези кешови плащания“, даде пример Кирил Ананиев.

„Говорил съм с много колеги от целия свят. Няма перфектен модел, но ние трябва да намерим най-добрия за нашата действителност и култура. Със сигурност с предложения модел се запазва солидарността. Социално значимите заболявания е почти сигурно, че ще бъдат под номер едно и две в основния пакет. Говоря за онкоболните, редките болести и тн. Никой няма да остави тези хора без лечение. За здравно неосигурените лице се предвижда държавен фонд, от който ще се плащат осигуровките. Аз непрекъснато търся разговори и консенсус с всички в здравната сфера“, категоричен беше министърът на здравеопазването.

„Има интерес към строителството на детска болница. Надявам се възможно най-скоро тя да стане факт. Обявена е обществена поръчка и там трябва да се спазват определени срокове. Относно заплатите на медиците, увеличихме размера на над 100 клинични пътеки, без да увеличаваме обема, като това е една голяма възможност за увеличение на заплатите“, завърши Кирил Ананиев.

Блиц

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.