Водещите новини
Home » България » Заведенията: Договорихме се, почваме на 1 март! Заведенията: Нищо не сме се договорили, утре – протест!
Заведенията: Договорихме се почваме на 1 март! Заведенията: Нищо не сме се договорили утре – протест!

Заведенията: Договорихме се, почваме на 1 март! Заведенията: Нищо не сме се договорили, утре – протест!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ресторантите, които са затворени заради коронавируса, ще трябва да отворят на 1 март. Това стана ясно след среща на собствениците на заведения с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Нощните заведения вероятно ще отворят на 14 март.

По-рано на извънредно правителствено заседание премиерът Бойко Борисов изиска от здравния министър да проведе среща с представители на ресторантите, заведенията и нощните клубове и да обсъдят възможните решения за бранша. На заседанието при премиера епидемиологичната обстановка бяха удължена до 30 април.

Представители на бранша признаха, че са срещнали разбиране и консенсус при разговорите с министъра. Преди това те се заканваха, че срещата няма да се състои.

„По-голямата част от въпросите за решаване обаче са по-скоро икономически и не са за разговор с министъра на здравеопазването. Ние се разбрахме, че ще имаме неговата подкрепа във връзка с една предстояща среща с икономическия екип на премиера и самия него“, казаха след разговорите те.

По думите им не е коментиран планираният за утре протест на представители от бранша. Те настояват всички собственици на затворени заведения да бъдат компенсирани.

„Ние коментирахме и уточнихме параметрите – отваряме заведенията на 1 март и искаме предвидимост. Министърът се ангажира, че до края на януари ще бъдат изплатени абсолютно всички помощи и компенсации на абсолютно всички заведения“, поясни Златко Златанов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

„Ние най-много настоявахме не кога да отваря и кога да затваря, това не е наша работа. Ние искаме да ни компенсират, както ги компенсират в Европа и да имаме предвидимост. Той каза, че за това ще съдейства“, допълни той.

На срещата е бил засегнат и въпросът за отваряне на нощните заведения от 14 март. Това решение обаче също ще зависи от епидемиологичната обстановка в страната към момента.

Според собствениците на заведения не е справедливо да бъдат облекчавани мерки в определени сектори, а в други – не.

Вчера от Сдружението на заведенията поискаха министърът на здравеопазването да подаде оставка и да се извини заради нанесените щети. Според тях той води лична война със заведенията, а не с COVID-19.

Те питат защо се разхлабват мерки, при положение че новият щам вече е в България и къде е ръстът на заболели, който се е очаквал след коледните и новогодишните празници. Също така с какво един ресторант извън хотел е по-опасен от ресторант вътре в хотела.

Предстои среща на БХРА с премиера Бойко Борисов и с икономическия му екип.

Асоциациите на заведенията: Не сме се срещали с министъра, не сме договаряли нищо. Утре – протест!

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България не са участвали днес в преговори относно дата за отваряне. Това се посочва в позиция, публикувана на Фейсбук страницата на Сдружение на заведенията в България.

В позицията се посочва, че исканията за отваряне на заведенията на 1 февруари са категорични. От написаното стана ясно, че протестът на представители на засегнатите бизнеси ще се състои на 27 януари от 12.00 часа.

„Нашите искания по темата са ясни и категорични и са обявени многократно и гласно – отваряне на 1 февруари 2021 г. На среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов са били представители на хотелиерския бранш от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). На нея те са договорили отваряне на ресторантите на 1 март с капацитет от 50% и работно време до 22.30 ч., а за нощните клубове датата е 15 март 2021 г., за което те трябва да понесат своята отговорност, най-малко пред техните членове. Подчертаваме, че БХРА никога не е заявявала своята подкрепа за протеста на бранша“, пишат от асоциациите на заведенията.

„Нашите сдружения категорично заявяват, че не са съгласни с тези дати и намерението ни да протестираме и да искаме отваряне на 1 февруари остава. Призоваваме всички представители на засегнатите бизнеси да подкрепят протеста ни в 12 часа утре (27 януари) пред Министерски съвет“, се посочва още в позицията на БАЗ и СЗБ.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.